Kastes ut av USA

Norske Kari (42) har bodd i Oregon i 15 år. Nå kastes hun ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske Kari Rein har bodd i Oregon de siste 15 årene. Nå trues hun med utkastelse fra USA.

Rein og ektemannen James Jungwirth (41), som er amerikansk statsborger, bor ifølge nyhetsbyrået AP i Williams, sør i Oregon på den amerikanske Vestkysten.

Paret har en 14 år gammel datter og en sønn på sju.

- Skremmende

Nå vil USAs innvandringsmyndigheter (USCIS) utvise Kari Rein. Grunn: For over ti år siden ble hun dømt for hjemmedyrking av marijuana til privat bruk. Beslaget gjaldt seks planter.

Lovbruddet er ifølge innvandringsmyndighetene så grovt at det kvalifiserer til utvisning etter lovene som er blitt innskjerpet siden terrorangrepet 11. september 2001, opplyser ekteparets advokat til avisa The Oregonian.

- Dette får nakkehårene mine til å reise seg, sier advokaten, David N. Shomloo. Han er selv innvandrer fra Iran og mener myndighetenes behandling av Kari minner om det iranske prestestyret.

- De gjør ikke forskjell på noen, enten det er en 42 år gammel norsk kvinne som har røkt sin egen marijuana, eller en sexforbryter, sier advokaten om innvandringsmyndighetene.

Rein ble dømt i 1993. Hun ble kjent skyldig i dyrking og besittelse av marijuana. Straffen ble prøvetid og samfunnstjeneste. Dommeren aksepterte at plantene var til personlig bruk.

Anholdt

Rein ble ifølge Oregonian anholdt på flyplassen i Seattle 30. desember etter juleferie i Norge sammen med mannen og de to barna.

- Jeg trodde de ville slippe meg etter et par timer, sier hun.

Men familien måtte reise videre til nabostaten uten Kari. Hun ble etter hvert overført til fengsel i St. Helens, der føderale myndigheter leier plass for utenlandske varetektsfanger.

Hun ble løslatt mot en kausjon på 15.000 dollar i går. Selv etter at ektemannen hadde truffet Kari hos innvandringsverket i Postland og innbetalt pengene, insisterte myndighetene på å frakte tobarnsmoren tilbake til fengselet i St. Helens før hun kunne løslates. Dermed fikk Kari påsatt hånd- og fotjern igjen.

Kari Rein (42)

Norsk statsborger og opprinnelig fra Stavanger.

Hun har to år landsbruksutdannelse fra Luster på 80-tallet.

Rein traff sin ektemann, amerikaneren James Jungwirth i Norge.

De giftet seg i 1989, og flyttet til USA i 1990.

Hun ble pågrepet i Seattle 30. desember i fjor da hun kom hjem til USA etter å ha vært på juleferie i Norge.

Bakgrunnen var at hun og ektemannen ble dømt for oppbevaring av en hasjplante hjemme hos seg i 1993.

Hun fikk en betinget dom og samfunnstjeneste.

Kari Rein er interssert i barns stilling og kår i lokalsamfunnet sitt, men hun er ikke medlem av noen politisk organisasjon.

Innvandringsmyndighetene har gjort klart at de vil utvise henne.

- Vi synes det er høyst urimelig at hun behandles på denne måten, sier et nært familiemedlem til Dagbladet.no. Familien er sjokkert over at en kvinne som har bodd i landet siden 1985, og som har ført en eksemplarisk livsførsel etter dommen i 1993, blir kastet ut av landet.

Ekteparet Rein-Jungwirth driver en urteplantasje som produserer over 250 helsekost-produkter.

Ikke varslet

Norge er verken varslet om anholdelsen eller om at Rein risikerer utvisning, sier informasjonsrådgiver Eirik Bergesen i UD til Dagbladet.no.

Men slektninger av Kari Rein sier til Dagbladet.no at hun kontaktet generalkonsulatet i San Fransisco, uten at det har gitt resultater. Familien skal ha blitt orientert om at Utenriksdepartementet er underrettet om saken.

USA må informere Norge når beslutningen om utvisning er formell.

Men før det skjer, skal anken behandles.

I dette fengselet, Columbia County Community Corrections, satt den norske kvinnen fengslet.
<B>FLYPLASSEN:</B> Det var her på Seattle Tacoma International Airport at den norske kvinnen ble pågrepet etter å ha vært på ferie i Norge. Da fikk hun beskjed om at hun ikke var ønsket i USA.
<B>LØSLATT:</B> Kari Rein (42) var kledd i norsk lusekofte da hun ble løslatt etter flere ukers varetekt. Hennes mann, James Jungwirth, tok i mot henne utenfor fengselet.