Kastes ut for godt

Vietnamesiske Thien Thi Vo gir ikke opp. Hun håper hun kan få bli i Norge, slik at hun får besøkt datterens grav.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): For tredje gang har Utlendingsnemnda (UNE) avslått vietnamesiske Thien Thi Vos ønske om å bli i Norge. Selv med lillejenta, Stina, gravlagt ved Nittedal kirke, fast jobb og både søster og svoger i Nittedal, avslo nemndleder Bjørn Vagle hennes søknad om å få bli i Norge. Også denne gang avgjorde han saken personlig.


- Det er helt utrolig at en mann alene kan avgjøre et menneskes skjebne, sier varaordfører i Nittedal kommune, Hilde Thorkildsen, til Dagbladet.no.

Nittedal Arbeiderparti og hele Nittedal kommune har helt siden saken begynte engasjert seg for Thi Vo og hennes skjebne. Både kollegaer og sambygdinger støtter Thi Vo og håper hun får bli i Norge.

- Det er i denne saken sterke menneskelig hensyn å ta, noe Vagle ikke har tatt hensyn til. Denne saken beviser at damer er rettsløse. Vagle går jo hele tiden ut i fra hva mannen har å si, og hører ikke på Thi Vos ønsker og forspørseler, blant annet om at hun vil ha saken opp med nemnden tilstede, og ikke bare nemndsleder, sier Thorkildsen.

Hun legger til at Thi Vo aldri har kostet Nittedal kommune en krone og med full jobb tilfører hun kommunen god arbeidskraft.

Erna Solberg har tidligere blitt kontaktet om saken, men har valgt å ikke kommentere den. Hun legger saken i UNEs hender.

- Det er altfor dårlig. Jeg er politiker selv, og jeg vil ha politikere som ordner opp og som ikke bare skyver ansvaret fra seg. Jeg vil at politikerne skal kunne si «ja, dette kan jeg ordne opp i selv», det er jo derfor politikerne har blitt valgt inn på Stortinget, sier hun.


Søker igjen
Begrunnelsen Vagle brukte for ikke å kalle inn nemda er at «det ikke er rimelig grad av tvil i denne saken». Thin har heller ikke fått forklare seg, slik hun og advokaten hennes, Nils Edvard Thorsted Stenersen, krevde i sin omgjøringsbegjæring.

GRAVLAGT: Norske myndigheter kaster Thien Thi Vo ut av landet. Nå frykter hun at ingen da kan besøke gravstedet til datteren Stina i Nittedal. Foto: PER ARNE VEDLOG
GRAVLAGT: Norske myndigheter kaster Thien Thi Vo ut av landet. Nå frykter hun at ingen da kan besøke gravstedet til datteren Stina i Nittedal. Foto: PER ARNE VEDLOG Vis mer


- Nemndleder står på sitt og tar kun utgangspunkt i at hun og hennes tidligere ektemann ikke bodde sammen i tre år, men to år og åtte måneder, sier advokat Stenersen, til Dagbladet.no.

Han legger til at Vagle nevnte verken hennes avdøde barn, familie eller fast jobb i avslaget. Nå har Stenersen varslet om å fremme en omgjøringsbegjæring på annet grunnlag.

- Det er kommet en ny regel om at utenlandske kvinner ikke trenger å tviholde på et ekteskap som ikke holder mål, sier han.

Omgjøringsbegjæringen går til UDI, som da har klageadgang til UNE. Ifølge Stenersen har Thi Vo det veldig tungt for øyeblikket.

- Hun tar dette selvfølgelig veldig tungt, men det er håp, sier han.


- Stortingets ønske
I følge direktør i UNE, Terje Sjeggestad, er det ikke uvanlig at nemndleder tar avgjørelsen alene.

- Det er ikke nemndleder alene som har jobbet med denne saken, men det er han som tok avgjørelsen i denne saken, sier Sjeggestad til Dagbladet.no.

- I de fleste saker som kommer opp for Utlendingsnemnda, vil de aller fleste at saken skal behandles foran nemnden og ikke bare nemndleder. Det går ikke, da vi får hele 16 000 saker inn hvert år, sier han videre.

UNE har, i følge Sjeggestad, hatt denne ordningen i fem år. Flere ganger har ordningen blitt evaluert av Stortinget, men hver gang, også i år, har det endt med at det ikke skal gjøres på andre måter.

- Det er Stortingets ønske at det skal forgå på denne måten, sier han.

Så er det bare å vente å se hva som skjer, når advokat Stenersen nå krever enda en omgjøringsbegjæring.

Les også:
• Veien til helvete

• Mellom helvete og UNE

Ærekrenkende populisme

STØTTE: Thien Thi Vo får støtte fra Nittedals ordfører, Tom Christophersen. Han vil at hun skal få bli i Norge.