Kastet bananer på Italias første svarte minister

Ny rasismeskandale i Italia etter at publikum kastet bananer på integrasjonsminister Cecile Kyenge.

HISTORISK: Cecile Kyenge snakker her med Italias statsminister Enrico Letta. Kyenge ble Italias første svarte minister da hun ble utnevnt til integrasjonsminister i april. Foto: Remo Casilli / Reuters / NTB Scanpix
HISTORISK: Cecile Kyenge snakker her med Italias statsminister Enrico Letta. Kyenge ble Italias første svarte minister da hun ble utnevnt til integrasjonsminister i april. Foto: Remo Casilli / Reuters / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Cecile Kyenge ble Italias første fargede minister i april, da hun ble utnevnt til integrasjonsminister. I etterkant av den historiske utnevnelsen har hun vært utsatt for en rekke rasistiske angrep, sist da hun i går talte på et partimøte.

En i publikum begynte å kaste frukt mot den kongofødte kvinnen da hun holdt innlegget sitt, blant annet kom en banan flygende og bommet på podiet.

- Nok en forferdelig og skammelig handling. La oss vise solidaritet med minister Kyenge og isolere idiotene, uttaler borgermester i Roma Gianni Alemanno.

Tidligere har flere svarte fotballspillere blitt rasehetset i Italia, blant annet AC Milan-spiller Mario Balotelli, som ble møtt av oppblåsbare bananer da han møtte gamleklubben Inter i vinter.

- Burde bli voldtatt Flere italienske toppolitikere og ledende mediefolk har gått ut og støttet Kyenge etter banankastingen, men det er ikke første gangen integrasjonsministeren utsettes for rasisme.

Den ledende politikeren Roberto Calderoli i Lega Nord uttalte ifølge NTB at Kyenge likner på en orangutang. Calderoli har vært statsråd under tidligere statsminister Silvio Berlusconi, og er i dag visepresident i det italienske senatet

Dolores Valandro, en Legia Nord-kollega av Calderoli, skrev i forrige måned på Facebook at Kyenge burde voldtas. Han ble før helga dømt til 13 måneder betinget fengsel for uttalelsen.

- Trist Den kongofødte kvinnen har også blitt møtt av renneløkker i lyktestolper, hengt opp av det høyreekstreme partiet Forza Nuova, med påskriften «Alle skal bo i sitt eget land».

Cecile Kyenge har avstått fra å ta til kraftig motmæle mot de rasistiske angrepene hun er utsatt for. Hun omtaler gårsdagens banankasting som «trist» og sier at det er synd å kaste mat med tanke på den økonomiske krisa i eurosonen og Italia.