PROPAGANDA-PLAKAT: En kvinne filmet seg selv mens hun kastet blekk på en plakat av Kinas president Xi Jinping. Siden har ingen sett henne. Foto: NTB Scanpix
PROPAGANDA-PLAKAT: En kvinne filmet seg selv mens hun kastet blekk på en plakat av Kinas president Xi Jinping. Siden har ingen sett henne. Foto: NTB ScanpixVis mer

Kina:

Kastet blekk på propaganda-plakat. Siden har ingen sett henne

Først forsvant kvinnen. Så forsvant kunstneren som lette etter henne.

Den unge kvinnen filmet seg selv. Hun var iført en gul topp, som hadde to lapper festet på seg. På lappene sto det «New York».

Over høyre skulder gikk den røde veske-stroppen nedover overkroppen hennes.

I noen sekunder snakket hun til kamera. Så begynte hun å gå målrettet. Ut av veska tok hun hopp en pose, og med noen bestemte bevegelser kastet hun innholdet i den mot en vegg.

I posen var det blekk, og på veggen var det festet en plakat med bilde av Kinas president Xi Jinping.

Etter at videoen av hendelsen ble lagt ut på Twitter 4. juli i år, har ikke den unge kvinnen blitt sett.

Kontoen tatt ned

Den unge kvinnen publiserte videoen på sin egen Twitter-konto, skriver Business Insider.

Videoen hun publiserte, samt kontoen hun publiserte den på, ble etter hvert tatt ned. Videoen gikk viralt i Kina.

Samme dag, bare timer etter at kvinnen selv publiserte videoen, ble den publisert på andre kontoer og andre sosiale medier av andre som støttet demonstrasjonen.

Deriblant av den kinesiske kunstneren Hua Yong, som uttrykte bekymring for kvinnens sikkerhet.

Han ba også sine følgere om å hjelpe ham med å identifisere kvinnen.

«Sett det ennå?»

Etter hvert ble det klart at kvinnen var 28 år gamle Dong Yaoqiong. I videoen skal hun ha sagt at hun befant seg i Shanghais finansdistrikt, ifølge Business Insider.

Videre skal hun ha sagt gjentatte ganger: «Jeg er imot Xi Jinping og Det kinesiske kommunistiske partiet».

Etter at Dong kastet blekk på plakaten, skal hun ha sagt: «Sett det ennå?» Så vinket hun til pendlere på gata.

Det var flere som hadde sett det.

Politi på døra

Seinere samme kveld skal flere politibetjenter ha møtt opp på døra til Dong, ifølge Hong Kong Free Press. Dong skal selv ha publisert flere bilder av det som så ut til å være politibetjenter utenfor det som skal ha vært døra hennes.

Sammen med bildene hun publiserte, skrev hun også følgende, ifølge Hong Kong Free Press:

«Akkurat nå står det en gruppe folk som er iført uniform utenfor døra mi. Jeg kommer til å gå ut etter jeg skifter klær. Jeg begikk ikke noe lovbrudd. Folka og gruppene som skader meg, er de som er skyldige.»

Også disse bildene har forsvunnet, som følge av at Twitter-kontoen hennes ble tatt ned.

Flere har forsvunnet

I tillegg til den aktuelle kvinnen, har også flere personer forsvunnet i tida etter.

Kunstneren Hua Yong, som ba sine følgere hjelpe ham med å identifisere Dong Yaoqiong, skal også være forsvunnet, skriver nyhetsbyrået Agence France-Presse.

Det samme er en mann som skal være Dong Yaoqiongs far, ifølge Business Insider.

De ble begge angivelig pågrepet av politiet etter at de livestrømmet en video fredag. I videoen sa mannen som ble pågrepet sammen med kunstneren Hua Yong, at han var faren til Dong Yaoqiong.

Videoen, som Hong Kong Free Press har publisert på sin Youtube-side, viser at personer kommer inn i boligen hvor de to oppholder seg.

Den stanser deretter brått av at det som skal være sivilkledde politimenn anholder de to mennene.

Kunstneren Hua skal ha blitt løslatt mandag, men har ikke blitt sett, skriver Business Insider. Han har tidligere blitt anholdt av kinesisk politi for aktivist-virksomhet, ifølge Agence France-Presse.

President på livstid?

Kinas president Xi Jinping har de siste åra styrket grepet sitt om makten i Kina.

Han omtales som den mektigste lederen i landet siden Mao Zedong, og i mars banet en grunnlovsendring veien for at han i teorien kan sitte med makta på livstid.

- FANTASTISK: President Donald Trump hyller sin kinesiske kollega Xi Jinping på et lukket møte for sine støttespillere. Trump er dypt imponert over at Xi kan være president på livstid. Video: CNN Vis mer

Tidligere fikk presidentene i Kina bare sitte i to perioder. De velges av den kinesiske folkekongressen, som består av delegater fra Det kinesiske kommunistpartiet.

Da Xi på nytt ble valgt til president i år, vant han for øvrig valget med 2970 av 2970 mulige stemmer.

Samtidig som president Xi har festet grepet om makta, har også propagandaen om ham økt. Det samme har sensuren av alt som kan framstille presidenten på en kritisk måte.

På et tidspunkt i fjor ble selv bilder av tegneseriefiguren Ole Brumm sensurert i Kina. Årsaken var at Brumm liknet for mye på president Xi.