Kastet datteren ut vinduet

KAPRUN (Dagbladet.no): Det brøt ut vill panikk da de sammenpressede passasjerene oppdaget brannen midt i tunnelen. En mann reddet datteren ved å kaste henne ut et knust vindu. 155 omkomne er identifisert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De 12 som klarte å redde seg fra den brennende kabelvogna forteller om sine livs mareritt.

- Folk som var fanget inne i vogna skrek, og prøvde desperat å komme seg ut. Min eneste tanke var å komme meg vekk fra vogna. Jeg klarte å redde meg selv i siste sekund da vinduet ble slått inn, sier en overlevende til et østerriksk nyhetsbyrå.

De 12 overlevde fordi de krøp ut bak i vogna og ned tunnelen. Mellom 40 og 60 av de rundt 170 om bord kom seg ut, men løp opp tunnelen hvor de raskt ble innhentet av giftige branngasser og tjukk røyk.

- Det er ikke noe håp for de som er igjen. Selv uten varmen var gassen uutholdelig. Det var umulig å puste, forteller en overlevende kvinne til østerriksk tv.

Reddet 12 med hammer

Flere har fortalt om en mann som klarte å redde dem ved å knuse bakruta.

- En av disse 12 greide å knuse et vindu med en hammer. Han kastet sin datter ut, hoppet selv etter og ble fulgt av de andre ti, sier delstats-talsmann Walter Thaler ifølge NTB.

De overlevende har pratet med psykiater Thomas Kamolz, og han forteller om grusomme panikkscener.

Kastet datteren ut vinduet

I ettermiddag klarte bergingsmannskaper å ta seg inn i tunnelen, etter at flammene, gassene og røyken har vært til hinder tidligere. Først i morgen skal de begynne å ta ut de omkomne.

- Det er for farlig i øyeblikket. Utstyret er på plass, men det er for mye røyk og varme, sier redningssjef Gerald Huber.

Kan ta måneder

Det var et forferdelig syn som møtte de første som gikk inn i tunnelen. Synet av de forkullete likene var for sterkt til å beskrives.

- Av respekt for de pårørende vil jeg aldri fortelle hva jeg så der inne, sier en av brannmennene.

- Det kan ta uker å få alle ut av tunnelen, sier Kripos-ekspert Arne Bjørkås.

Likene er trolig ødelagt til det ugjenkjennelige, og det kan ta måneder å identifisere alle.

- Det virker som om det var ideelle brannforhold. Det har trolig brent så intenst at likene er kremert. Da må det finsikting til for å finne menneskerester, sier Bjørkås som er teknisk leder i Kripos.

Han har jobbet med identifisering etter Åsta-ulykka, Scandinavian Star, flystyrten i Operafjellet og på Torghatten, og regnes som en av de aller fremste innen fagfeltet.

- Redningsmannskapet og politiet som har en oppgave som er helt ubeskrivelig vanskelig, sier Bjørkås til Dagbladet.no.

155 på savnet-liste

Brannen brøt ut i 09.30-tida 600 meter inne i den over 3200 meter lange kabelbanen opp til skianlegget Kaphorn. Det var åpningshelga til ferieparadiset ved Zell am Zee i Østerrike, og tusenvis av barn og unge var på vei til en snøbrettkonkurranse.

I kveld opplyste guvernør Franz Schausberger opplyser at 155 ofre er identifisert med 90 prosents sikkerhet på bakgrunn av savnet-meldinger. Disse er:

  • 52 østerrikere
  • 42 tyskere
  • 17 japanere
  • 8 amerikanske militære
  • 2 slovaker
  • 1 kroat
  • 33 med ukjent nasjonalitet

Det blir anslått at det var et sted mellom 167 og 182 personer om bord.

Så flammer før tunnelen

18 overlevende ligger på sykehus - én alvorlig skadd. 12 unnslapp vogna, og seks befant seg på perrongen på toppen av tunnelen. På samme sted omkom tre av røykforgiftning. I tillegg omkom sjåføren i vogna som var på vei ned fra Kitzsteinhorn-fjellet. Man antar at det kun var sjåføren som var om bord, men det kan ha vært flere.

Midt i all sorgen er det et spørsmål som plager alle i den østerrikske fjellbyen: Hva forårsaket brannen som krevde over 150 liv i går morges?

- Vi har fått informasjon om at folk utenfor så synlige flammer idet toget var på vei inn i tunnelen, sier Erik Buxbaum, Østerrikes sjef for offentlig sikkerhet.

Ifølge nyhetsbyrået AP oppdaget ikke togføreren flammene før de var inne i tunnelen. Da var det for seint. Den 3200 meter lange tunnelen fungerte som en skorstein.

Landesorg

Frivillige laget i går en liste på 2500 navn med folk som var i løypene på morgenkvisten. I går kveld og i natt ble flesteparten gjort rede for. Det er de resterende som er oppført på lista med 155 navn.

I dag samlet innbyggere seg i landsbykirken til minnegudstjeneste, og det er offisiell landesorg i Østerrike.

Kun det utbrente understellet av kabelvogna står igjen, og de fryktet lenge at det skulle miste taket og rase ut i bunn av tunnelen. Ulykken er den verste som noensinne har skjedd. Kabeltoget har vært i drift i mer enn 25 år, og det har aldri vært en ulykke med den.

DØDSTUNNELEN: De 12 overlevende klarte å klatre ut et knust vindu og ta seg ut av tunnelen.
BRANN: Vitner hevder alpintoget brant før det kjørte inn i tunnelen.
LANDESORG: Pårørende og innbyggere i Kaprun tenner lys for de omkomne.