Kastet døde sauer på toglinja

Saue-aksjonister stoppet Nordlandsbanen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Vi har fått informasjon om at det er noen grunneiere og bønder som aksjonerer. Vi har også fått informasjon om at det for noen dager siden ble påkjørt sau på det samme stedet, sier Preben Colstrup, informasjonssjef i NSB, til Dagbladet.no.

Et tog sto fast på Trofors stasjon på Nordlandsbanen i ettermiddag. Toget kom ikke videre, fordi jernbanelinja er blokkert av aksjonister.


Brukte døde sauer

Aksjonistene brukte en utradisjonell måte å protestere på.

- Da politiet ankom klokka 18.15 hadde sauebønder kastet tre døde sauer på jernbanesporet, bekrefter operasjonsleder, Lisbeth Aarvik, ved Helgeland politidistrikt til Dagbladet.no.

Aarvik informerer at aksjonistene fjernet seg på politiets oppfordring med en gang. Hun sier at hun ikke kjenner til at bønder har aksjonert på liknende måter tidligere i området. Aksjonen foregikk omtrent seks kilometer sør for Trofors jernbanestasjon i Nedre hjortskardmo.

Ifølge Jernbaneverket er aksjonen ulovlig, og de har tilkalte politiet tidligere i ettermiddag.

- De har ikke innhentet tillatelse for aksjonen hos Jernbaneverket, sier informasjonssjef Sindre Ånonsen i Jernbaneverket til Dagbladet.no.

IGANG IGJEN: Nordlandsbanen, som ble blokkert av grunneiere i Trofors i en ulovlig aksjon, er i gang igjen. Foto: Rune Paulsen/2400
IGANG IGJEN: Nordlandsbanen, som ble blokkert av grunneiere i Trofors i en ulovlig aksjon, er i gang igjen. Foto: Rune Paulsen/2400 Vis mer

I 18.25-tida hadde politiet ryddet jernbanesporet.

- Politiet har nå ryddet banen og toget kommer til å bevege seg videre snarlig, sier Ånonsen.

Han anslår at toget i sørgående retning vil være omtrent en time og femten minutter forsinka etter normal rute.

Minnestund for sau

Toget som ble stoppa på Trofors stasjon var på vei i sørgående retning. Toget kom til stasjonen i 17.30-tida. Dagbladet.no har snakket med flere av passasjerene på toget.

- Konduktøren sier til oss at det er noen bønder som holder en minnestund for sauer, sier Reidun Sørlien, en av passasjerene, til Dagbladet.no.

Ifølge en passasjer Dagbladet.no har snakket med, skal jernbanelinja ha vært blokkert med en traktor. Dagbladet.no har også opplysninger om at det skal ha vært levende dyr på toglinja.

- De sier at det er en demonstrasjon mot Jernbaneverket og NSB, sier Terje Agnalt, en annen av passasjerene.

Jernbaneverket reagerer på aksjonsformen.

- Selv om Jernbaneverket har sympati for at grunneiere misliker at dyr blir påkjørt, er ikke denne aksjonsformen måten å komme i dialog med Jernbaneverket på. Nå stanser de trafikken og vi ønsker å få trafikken i gang i normal rute så fort som mulig. Vi har bedt politiet om assistanse, sier Ånonsen.

Også NSB reagerer.

- Når våre passasjerer som tredjepersoner rammes er det alvorlig. Dersom NSB får merkostnader, for eksempel fordi vi må finne alternativ transport til passasjerer som i tilfelle ikke rekker korresponderende transport, vil det være naturlig å sende regningen til aksjonistene, sier informasjonssjef Preben Colstrup.

Kommunen og Jernbaneverket har ansvar for å minimalisere sjansen for at dyr kommer inn på jernbanesporet.