Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kastet fanger fra fly

Den tidligere argentinske marinekapteinen Adolfo Scilingo (58) er stilt for retten i Spania anklaget for folkemord, tortur og terrorisme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): Scilingo, som har sultestreiket i en måned, måtte bæres inn i retten i Madrid. Årsaken til at han dømmes der og ikke i hjemlandet, er rettens «universelle kompetanse» når det gjelder forbrytelser mot menneskeheten.

Adolfo Scilingo risikerer i alt 6626 års fengsel for folkemord, 30 drap, 93 tilfeller av legemsbeskadigelse, 250 tilfeller av terrorisme og 286 tilfeller av tortur, alt på 70-tallet i Argentina, under den såkalte «skitne krigen».

Dødsfly

Overfor forhørsdommer Baltasar Garzón har han delvis tilstått. Især når det gjelder de såkalte «dødsflyene», organisert under militærjuntaen i Argentina, for å eliminere «opprørere». De ble dopet og kastet levende i Atlanterhavet fra militærfly.

Til journalisten Horacio Verbitsky fortalte han i 1995 at det var «normalt» på den tida. Fangene ble først fortalt at de skulle vaksineres og overføres sørover. Så ble de plassert på flyet og etter en ny sprøyte avkledd og kastet i havet.

-  De fleste av offiserene i marinen deltok på et fly. Det var som en konfirmasjon, en øverste handling som vi gjorde for fedrelandet vårt, sa Scilingo til Verbitsky. Han skal ha fått 300 dollar for å være med. Dødsflyene tok av med 15- 20 passasjerer hver onsdag, i to år. 2000 fanger skal ha fått en slik død.

Lukket

Scilingo overga seg selv til spanske påtalemyndigheter og samarbeidet med Garzón inntil han lukket seg som en østers, og nekter å ha deltatt på slike fly. I retten er det så vidt han kan sitte oppreist, inntullet i et teppe. Han har lukkede øyne hele tida, men legene sier han kan høre og snakke. For de sivile parters advokat, Carlos Slepoy, spiller Scilingo komedie for å oppnå at retten ikke kan gjennomføre saken.

SULTESTREIKER: Adolfo Scilingo måtte bæres inn i retten i Madrid preget av sin sultestreik.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media