Kastet granat «for å skremme»

- Det var ikke meningen å skade noen. Jeg er mot vold, sier Andreas Axelsson, en av de tre siktede i den svenske politimordsaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var den 28. mai at Axelsson sammen med nynazisten Tony Olsson og en til ranet Vstgötabanken i Kisa i Sverige. Politiet tok opp jakten på de tungt væpnede ranerne, og under jakten kom det til flere skuddvekslinger, blant annet med bruk av håndgranater fra ranernes side. To polititjenestemenn ble drept i kampene.

- Det var ikke meningen å skade noen. Våpnene skulle brukes til å avfyre skremmeskudd. Håndgranaten var ikke mitt valg. Den inngikk ikke i planene våre, men kom til i etterhånd og skulle vel være enda et middel for å skremme, sa Axelsson i retten i dag.

Axelsson innrømmet i retten at han kastet en håndgranat mot bilen til den lokale politisjefen, men mener dette var bare for å ødelegge bilen. Politimannen hadde jo løpt ut i skogen for å ta dekning.

- Mot vold

Selv sier han at han er i mot vold, og kunne aldri tenke seg å skade et annet menneske:

- Inne i banken forekom det ingen voldshandlinger. Jeg var rolig hele veien. Jeg oppfattet det også slik at de ansatte tok det veldig bra selv om jeg ga ordrer som kunne oppfattes som stressende for dem.

Axelsson medgår å ha deltatt i både planleggingen og gjennomføringen av ranet, men mener han er uskyldig i politidrapene. Han påstår at han var på vei til å overgi seg da han selv ble skutt, og at dette skjedde før tjenestemennene ble drept.