Kastet heroindom etter dommertabbe

Oslo tingrett trodde ikke på 31-åringens tilståelser og nektet for at han brukte nesten 25 gram heroin i uka.

SAKSBEHANDLINGSFEIL: En tabbe i Oslo tingrett førte til at Borgarting lagmannsrett opphevet fengselsdommen mot 31-åringen. Nå skal tilståelsessaken prøves på nytt. Foto: Agnete Brun
SAKSBEHANDLINGSFEIL: En tabbe i Oslo tingrett førte til at Borgarting lagmannsrett opphevet fengselsdommen mot 31-åringen. Nå skal tilståelsessaken prøves på nytt. Foto: Agnete BrunVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): En fersk dom fra Borgarting lagmannsrett har bestemt at dommen mot en 31 år gammel mann fra Oslo skal oppheves etter en dommertabbe i Oslo tingrett.

Mannen ble i Oslo tingrett i juli dømt til tre og et halvt år fengsel for bruk og salg av nesten 25 gram heroin.

Det ville ikke 31-åringen være med på og anket saken for blant annet saksbehandlingsfeil.

Trodde ikke på tilståelse Mannen ble tilbake i 2005 dømt til en lengre fengselstraff etter at han omsatte heroin. Under prøvetiden etter fengselsstraffen ble han på nytt tatt med heroin.

Rettssaken ble ført som en tilståelsessak, noe som betyr at tiltaltes forklaring skal legges til grunn.

31-åringen tilsto nemlig at han hadde heroinen, men mente det var kun til eget bruk og ikke til videresalg, noe som gir stort utslag i straffeutmålingen. Han forklarte til politiet og til tingretten at han brukte cirka fire gram heroin hver dag, og at det han ble tatt med tilsvarte cirka én ukes forbruk.

Tingretten mente på sin side at det fantes beviser for at han hadde videresolgt og valgte å ikke tro på 31-åringens tilståelse.

- Grov feil Lagmannsretten slakter den lavere rettsinstansen etter det de mener er en saksbehandlingsfeil.

«Etter lagmannsrettens vurdering er det uheldig at tingretten, slik forsvarer anfører, underkjente siktedes opplysninger om hensikten med kvantumet uten at dette ble undergitt kontradiksjon. Det foreligger videre et betydelig avvik mellom siktedes erkjennelse og de faktiske forhold tingretten fant bevist.», heter det i dommen.

Dermed opphevet lagmannsretten tingrettens dom på tre og et halvt års fengsel.

- Det er svært sjelden at dommere begår så grove feil. Heldigvis har lagmannsretten retten opp i dette nå. Nå blir det en ny sak i tingretten som forhåpentlig fører til en rettferdig dom. Dersom dette hadde stått seg ville han risikert flere år uriktig i fengsel, sier 31-åringens forsvarer, advokat Ketil Magnus Berg hos Advokatfirmaet Furuholmen.

For tiden sitter 31-åringen varetektsfengslet i påvente av en ny runde i Oslo tingrett.