- Kastet kniver hjemme

KRISTIANSAND (Dagbladet): Som guttunge truet Viggo Kristiansen onkelen sin med kniv. - Da jeg var liten, så drev jeg og heiv kniver hjemme for å irritere faren min, forklarte Viggo Kristiansen i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både aktor og forsvarere vil søke i Kristiansens oppvekst og vanskelige ungdomsår for å finne mulige forklaringer på hvorfor han ble nabolagets plageånd.

Løp etter kniven

Under aktors eksaminasjon i går forklarte Kristiansen at noe av det morsomste han visste om som liten var å irritere fetteren sin.

Da onkelen ved en anledning kjeftet på ham for å ha gått for langt, løp Viggo hjem og hentet kniven.

- Tar jeg ikke helt feil, så holdt jeg den inntil magen hans. Jeg var tålelig sint. Da han ikke reagerte, ble jeg enda sintere og gikk, forklarte han.

Veggimellom

På spørsmål fra aktor Edward Dahl om han noen gang hadde truet faren sin, svarte Kristiansen:

- Truet og truet. Ikke direkte. Det har jeg ikke gjort.

Han innrømmet imidlertid å ha kastet kniver hjemme. Det var ikke det eneste han kastet. Under raseriutbruddene gikk det hardt utover inventaret hjemme hos foreldrene. Glasstatuetter føk veggimellom. En annen gang brakk han lillefingeren da han dundret til ei skapdør.

Ble utredet

Viggo Kristiansen kom tidlig i kontakt med barne- og ungdomspsykiatrien. Selv mener han det ble oppdaget for seint at han hadde diagnosen MBD - det som i dag heter ADHD.

- Det tok ikke bare knekken på min far, det tok også knekken på min mor, sa Viggo.

Lenge gikk han til psykolog en gang i uka, noe han selv mener har hjulpet ham veldig.

- Jeg klarte å styre sinnet. Nå er det to og et halvt til tre år siden jeg hadde et voldsomt raseriutbrudd. Jeg har lært å sette meg ned med mine foreldre og snakke med dem, sa Kristiansen.

I 14-årsalderen var han innlagt to og en halv uke til psykiatrisk utredning, der han gikk gjennom IQ-tester og hodescanning - CT. Han ble medisinert med amfetaminpreparatene Ritalin og Dexamin.

- Det var ingenting som fungerte. Jeg var like sinna, sa han i går.

Ble mobbet

I retten i går beskrev Kristiansen en barndom som var alt annet enn enkel. Fra sjuende klasse ble han voldsomt mobbet på skolen.

En gang ble han hengt opp etter jakka på en knagg i gangen, der han hang nesten en hel skoletime. Etter dette begynte han å skulke skolen. Hjemme lot han problemene gå utover foreldrene. På hjemmebane var det kompisen Jan Helge Andersen som var hans beste støtte.