Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kastet nesten klærne for dyrenes rettigheter

Under parolen heller naken enn med pels demonstrerte dyrevernere mot norsk pelsindustri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det var flere pressefolk enn demonstranter tilstede da NOAH - for dyrs rettigheter demonstrerte mot norsk pelsindustri, tilsynelatende nakne, foran stortinget.

Tullet inn i en banner, stod seks dyrevernernsforkjempere og demonstrerte uten å gi fra seg så mye som en lyd. Ingen slagord, ingenting. De eneste som lagde lyd var ivrige pressefolk.


- De er ikke helt nakne under banneren?

- Noen er kanskje det, andre ikke. Det forblir en hemmelighet. Det viktigste er at de har kjærlighet for dyrene. « Heller naken enn med pels » er en etablert demonstrasjonsform som forstås i alle land, på alle språk, sier leder i NOAH, Siri Martinsen til Dagbladet.no

Drahjelp fra svenskene

Under demonstrasjonen fikk NOAH hjelp av svenske Djurens Rätt, tre av de seks nesten nakne demonstrantene, var svenske.

- Sverige er kommet mye lenger enn oss i forhold til dyrevern. For kort tid tilbake hadde svensk dyrevernbevegelse en seiersmarkering for avvikling av pelsdyrhold, sier Martinsen.

I Sverige er det forbudt med rene pelsfarmer. Gjennom en rekke tiltak har myndighetene i Sverige gjort det lite lønnsomt for pelsnæringen.

TOMT STORTING: Budskapet adresseres politikerne, som er på ferie. Foto:Zakia Ahmed Akkouh
TOMT STORTING: Budskapet adresseres politikerne, som er på ferie. Foto:Zakia Ahmed Akkouh Vis mer

- Flertallet av befolkningen i både Sverige og Norge er imot pels, forskjellen er at det har vært større politisk vilje i Sverige til å innføre tiltak som gjør pelsnæringen ulønnsom.

- Ofret på enighetens alter

Det er mellom 600 og 700 pelsfarmer i Norge. Antallet farmer har gått dramatisk ned de siste årene, men problemet er, ifølge NOAH, at pelsfarmene samles i større enheter.

- Politikerne åpner for at vi får store pelsdriftanlegg med plass til hundretusener av dyr. Slik som det Auschwitz for dyr, på størrelse med flere fotballbaner, som holder på å bygges i Hå kommune, forteller aktivistkoordinator i NOAH, Thomas Olsen.

NOAH hadde forventet bedre dyrevern etter at vi fikk en rødgrønn regjering, og er nå skuffet over løftebrudd.

- SV har programfestet avvikling av pelsdyroppdrett, men har ofret saken på enighetens alter, sier Martinsen.

Eksport

Pels er lite populært i Norge, og norsk pelsnæring overlever først og fremst på eksport. -Eksporten går gjerne til land der dyreretttigheter ikke står så sterkt, eksporten går først og fremst til Øst-Europa og Asia, forklarer Martinsen.

En annen grunn til at norsk pelsindustri overlever, er statlige subsidier.

Norge har ifølge NOAH en veldig god dyrevernlov. -Vi har lover og regler for behandling av dyr, men vi har ikke noe særlig mer. Det gis stadig dispensasjoner fra dyrevernloven. Sirkusene får blant annet det, sier Olsen.

OPPMERKSOMHET: Demonstrantene vakte oppmerksomhet fra nysgjerrige oslo-borgere.
STORT PRESSEKORPS: Det var flere pressefolk enn demonstranter tilstede.