Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kastet nikaben - utsatt for netthat

Rahaf (19) flyktet fra Saudi-Arabia for ett år siden - nå lever hun et liv i frihet i Canada.

FLYKTET: Rahaf al-Qunun flyktet fra sin saudiarabiske familie, og hevdet at de ville drepe henne dersom hun ble sendt tilbake. Nå lever hun i frihet i Canada. Foto: NTB Scanpix
FLYKTET: Rahaf al-Qunun flyktet fra sin saudiarabiske familie, og hevdet at de ville drepe henne dersom hun ble sendt tilbake. Nå lever hun i frihet i Canada. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Rahaf Mohammed al-Qunun fra Saudi-Arabia, skapte overskrifter over en hel verden da hun for ett år siden kjempet om asyl fra et hotellrom i Thailands hovedstad, Bangkok.

Fra hotellrommet formidlet hun via sosiale medier at hun var på flukt fra sin egen familie, som hun mente ville ta livet av henne om hun returnerte til Saudi-Arabia.

Fra nikab til bar hud

Nå har hun bodd i Canada i mer enn ett år, og nylig postet hun en bildecollage på Twitter-profilen sin - som viser kontrastene i livet hennes.

På det ene bildet er hun kledd i nikab, og på det andre bildet er hun avbildet med bar hud.

Hun forklarer collagen på følgende vis:

«Den største forandringen i mitt liv...fra å være tvunget til å gå med svarte laken og være kontrollert av menn, til å være en fri kvinne».

Reagerer

Tweeten har i skrivende stund fått 34 000 likes og omtrent 5700 kommentarer, men det er ikke alle som liker at al-Qunun poster et bilde i bikini.

«Ut ifra ditt synspunkt er det altså frihet å være naken», skriver en bruker, ifølge Ekstra Bladet.

«Det er nesten for godt å føle din frihet. Du kan gjøre hva du har lyst til, men du kan ikke gjøre det uten å bry deg om kulturen i hjemlandet ditt», følger en annen opp.

«Jeg har sjekket hennes tidligere innlegg, og har funnet ut av at hun bokstavelig talt ble berømt fordi hun fjernet nikaben, og begynte å kle seg som på bildet til høyre. Jeg tåler ikke å se på bildet», skriver en annen.

Men Rahafs innlegg får også ros av enkelte, ifølge avisa.

«Vi har bruk for folk som deg i denne verden. Det du gjorde Rahaf var utrolig modig. Vær stolt av hva du har oppnådd», skriver en.

Holdt igjen

Rahafs opprinnelige plan i januar for ett år siden var å reise videre fra Bangkok til Australia, der hun hadde gyldig turistvisum, men på flyplassen i Thailand ble hun holdt igjen av immigrasjonsmyndighetene.

Hun ble fratatt pass og reisedokumenter, og hun fikk beskjed om at hun skulle sendes tilbake til Saudi-Arabia.

Etter å ha barrikadert seg inne på hotellrommet på flyplassen i Bangkok og fortalt via sosiale medier om situasjonen sin, ble hun til slutt hentet ut av immigrasjonsmyndighetene, og ivaretatt av FNs høykommisjonær for flyktninger.

Noen få dager seinere ble hun innvilget asyl i Canada, med hjelp fra den kanadiske statsministeren, Justin Trudeau.

Hun har tidligere fortalt nyhetsbyrået AFP at familien mishandlet henne både fysisk og psykisk, og at hun er 100 prosent sikker på at de ville drepe henne dersom hun ble sendt tilbake. Dette har familien selv avvist.

Ifølge Amnesty International lever saudiarabiske kvinner under stor grad av undertrykkelse.