Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kastet på glattcelle etter brann

En dramatisk fengselsbrann endte med et 15 timer langt glattcellemareritt for den syke soningsfangen (60).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere ustraffede 60-åringen skulle sone en dom på 15 dager for økonomisk kriminalitet. Hans fastlege frarådet fengselssoning av helsemessige årsaker.

Etter en brann i Trøgstad fengsel 16. januar ble Oslo-mannen tatt hånd om av politiet. Det endte med to glattcelleopphold i Moss og et i Fredrikstad. Transporten fra Moss til Fredrikstad foregikk i politibil, der 60-åringen var påført håndjern.

Glattcelleoppholdet skjedde ikke fordi 60-åringen var mistenkt for å ha tent på brannen.Mannens advokat, Trond S. Paulsen, sier til Dagbladet at det var 13 innsatte i den brakka hvor brannen oppsto. Alle ble evakuert.

Traumatisk opplevelse

-  De ti første, som var raskest til beins, kom med i en transport til et vanlig fengsel. Min klient var av de tre som av helt tilfeldige årsaker ble stående igjen, og havnet på glattcelle, sier Paulsen.

Advokat Paulsen har søkt fengselsmyndighetene om at klienten får ettergitt de ni dagene han tilbrakte på glattcelle, med bakgrunn i de traumatiske opplevelsene etter brannen. Foreløpig har 60-åringen fått avslag.

Søvnproblemer

Paulsen karakteriserer den behandlingen klienten ble utsatt for etter brannen, som sterkt krenkende og hardt psykisk belastende.

-  Klienten sliter i ettertid med betydelige søvnproblemer. Det var overhodet ingen grunn til å la min klient gå gjennom den hardt belastende behandlingen etter brannen.

I et brev til 60-åringen skriver fengselsleder Geir Bjørkli at man har stor forståelse for at opplevelsen rundt brannen var belastende.

-  På tross av dette synes det som om denne ordningen var nødvendig av sikkerhetsmessige og etterforskingsmessige hensyn. Søknadsgrunnlaget i forhold til denne opplevelsen synes derfor ikke å kvalifisere til benådning, skriver Bjørkli.