Kastet på glattcelle

Da traffickingofferet Kristina (22) ble funnet av politiet i Oslo, ville hun fortelle alt. Politiet kastet i stedet den litauiske jenta på glattcelle. Bare dager etterpå ble hun sendt ut av landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LITAUEN/OSLO (Dagbladet): Den dramatiske arrestasjonen 26. februar i fjor er et vondt minne for Kristina. Etter nesten tre forferdelige måneder i Oslo sto politiet på døra. Hun ville fortelle alt, men ble i stedet behandlet som en kriminell.

- Jeg ble veldig redd og skremt. Det verste var at jeg fikk håndjern på. Det føltes veldig feil. Det var noe som ikke stemte moralsk, sier Kristina til Dagbladet.

Ble ikke trodd

Tirsdag fortalte Kristina sin historie i Dagbladet. Den 22 år gamle jenta ble mishandlet og tvunget til prostitusjon i Norge og Sverige. To personer er i svensk rett dømt til 12 års fengsel for blant annet menneskehandel og voldtekt. I Oslo er ni personer siktet i saken.

Dersom politiet hadde lyttet til Kristinas forklaring i februar i fjor, ville etterforskningen kunne kommet i gang på et tidligere tidspunkt.

Flere av bakmennene oppholdt seg da i Oslo.

Kristina ble anholdt av politiet fordi de fant tyvegods på rommet hennes. Hun avhørt 23 timer etter at hun ble kastet på glattcelle.

- De politifolkene jeg har snakket med nå i etterkant har behandlet meg ordentlig. Nå har jeg tillit til politiet, sier Kristina.

Først sommeren 2002 ble det satt ned en egen gruppe ved Oslo-politiet som skal jobbe med slike saker. I februar kom regjeringen med en handlingsplan for «Menneskehandel med kvinner og barn».

Flere av de tiltakene som er beskrevet i denne rapporten er i strid med Oslo-politiets opptreden overfor de fornærmede jentene i traffickingsaken som nå etterforskes. I rapporten blir det lagt stor vekt på at jentene skal følges opp umiddelbart etter at de forteller hva de er blitt utsatt for.

Redd for livet sitt

Dagbladet har fått tilgang til politiforklaringen som Kristina avga dagen etter at hun ble pågrepet. Der forteller hun i grove trekk om hva hun har blitt utsatt for. Av frykt for bakmennene som var i Norge skal hun imidlertid ha vært forsiktig med å navngi hvem som sto bak. I avhøret kommer det også fram at Kristina var redd for å dra tilbake til Litauen:

- NN har sagt at han skal drepe henne når hun kommer hjem til Litauen, og hun er veldig redd, står det i avhøret.

Politiet henla helerisiktelsen mot Kristina, og trodde på hennes forklaring om at en annen person hadde plassert tyvegodset på hennes rom. Opplysningene om at hun hadde blitt utsatt for menneskehandel ble likevel ikke fulgt opp. Kort tid etter at saken ble henlagt ble hun utvist fra landet og satt på flyet til Litauen.

Politiet har forståelse for at jenta i dag er opprørt.

- På dette tidspunktet hadde vi ikke noen handlingsplan for trafficking, medgir visepolitimester Hans Halvorsen overfor Dagbladet.

Han tror ikke at dette kunne ha skjedd i dag.

Først etter at det ble åpnet etterforskning i Sverige startet Oslo-politiet sitt arbeid. Kristina ble i sommer avhørt av norsk politi i Litauen.

Kristina er i dag under vitnebeskyttelse av den litauiske påtalemyndigheten. Norge har ikke tilbudt henne noe hjelp eller bistand utover politietterforskningen.

Kristina har heller ikke fått noen helsemessig oppfølging etter det som har skjedd.

Av sikkerhetsmessige årsaker er kvinnens navn endret til «Kristina»

HÅNDJERN: Kristina ble påsatt håndjern da hun ble kastet på glattcelle i politihuset på Grønland i Oslo. Først etter 23 timer ble hun avhørt.
GLATTCELLE: - I dag har jeg tillit til norsk politi, sier Kristina fra Litauen. Men det var en vond opplevelse for henne å bli kastet på glattcelle uten at hennes rystende forklaring ble tatt på alvor av norske myndigheter.<!--/BTEK0--><!--BTEK1-->