Kastet pølseserviett på hockeykamp - nå nagles Jerry (52) til drap i 1993

Politiet fant Jerry Westroms (52) DNA på en serviett i søpla.

SKALV I STEMMEN: Ifølge Minneapolis-avisa Star Tribune skalv Jerry Westrom (52) i stemmen, da han i forrige uke møtte i retten, anklaget for drapet på Jeanne Ann Childs. Foto: Hennepin County Sheriff
SKALV I STEMMEN: Ifølge Minneapolis-avisa Star Tribune skalv Jerry Westrom (52) i stemmen, da han i forrige uke møtte i retten, anklaget for drapet på Jeanne Ann Childs. Foto: Hennepin County Sheriff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

At Jerry Westrom (52) i 2019 skulle fengsles for mordet på Jeanne Ann Childs i 1993, hadde han neppe ventet.

Langt mindre at det skulle skje på grunn av en pølseserviett.

Ikke desto mindre: Mandag i forrige uke ble familiefaren arrestert for drapet, som han hevder å være uskyldig i.

FBI gjenåpnet saken

Da hadde 26 år gått fra 35-årige Childs ble funnet knivdrept i et område velkjent for prostitusjon. Omstendighetene var grusomme.

På åstedet fant etterforskerne blodstenkte vegger og et ille tilredt lik. Leiligheten var oversvømmet, fordi dusjkranen hadde blitt stående åpen.

Undersøkelsene viste, ifølge New York Times, at kvinnen hadde blitt knivstukket en rekke ganger - også etter at hun var død.

Sporene kjølnet på 1990-tallet, og det gikk mange år da lite skjedde.

Først i 2015 bestemte en FBI-agent og en lokal etterforsker seg for å gjenåpne saken, skriver Minneapolis-mediet Star Tribune.

De var inspirert av framskritt i bruken av DNA-tester, som gjennom for eksempel blod eller sæd på åsteder gjør det mulig å slå fast at en person har vært der.

Slekts-etterforskning

Ifølge New York Times har 15 millioner mennesker de siste årene sendt inn sin DNA-profil til nettsteder for slektsforskning. Ifølge samme avis er dette nok til at 60 millioner amerikanere kan identifiseres.

For etterforskere gir dette nye muligheter, til å sammenlikne funn fra åsteder med en langt større mengde DNA-profiler enn tidligere.

Det var det som skjedde i Jerry Westroms tilfelle: Da etterforskerne sendte inn prøver fra åstedet, viste en database for slektsforskning at han og en annen person kunne mistenkes for drapet.

De var likevel ikke i mål. Skulle en av de aktuelle nagles til drapet, måtte de skaffe seg den spesifikke personens DNA.

Sjansen bød seg i januar i år.

- Ingen tidsbegrensning

Da befant Jerry Westrom seg på en hockeykamp. Uten at han visste det, var kriminaletterforskere også til stede på kampen.

Westrom spiste ei pølse, da etterforskerne la merke til at han tørket seg med en serviett rundt munnen. Da de så ham kaste servietten i ei søppelbøtte, kunne de knapt vente med å endevende bøtta.

DNA-et på servietten viste seg senere å være «konsistent» med DNA fra åstedet for mordet på Childs.

Nå håper politietterforskerne at Jeanne Ann Childs familie omsider vil få fred i vissheten om at hennes morder er tatt.

- Våre anstrengelser for å øke publikums sikkerhet og sikre rettferdighet har ingen tidsbegrensning, sier Minneapolis' politisjef Medaria Arradondo i en uttalelse.

Jerry Westrom gir seg heller ikke så lett.

- En uløst sak, insisterte advokaten hans i retten forrige uke.

Nå er han - i hvert fall enn så lenge - løslatt mot kausjon.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer