Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kastet seg over bombemannen

-Hva holder du på med, skrek brannkonstabel på vei til jobb.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Først smalt det, så luktet det lunte - bokstavelig talt. Brannkonstabel Angus Campbell var på vei til jobb med undergrunnsbanen i London på formiddagen 21. juli 2005 da marerittet åpenbarte seg.

I dag fikk retten i London se overvåkningsvideoen der en av de seks terrortiltalte mennene forsøkte å blåse seg selv og de 30 medpassasjerene i lufta to uker etter at 52 mennesker ble drept av bomber i den samme undergrunnen.

 
Hele London var på tå hev for nye bombeangrep, og brannkonstabel Campbell trengte tid i retten til å forklare seg i retten hvorfor han handlet som han gjorde.

Forklaringen var en kvinne med en ni måneder gammel baby som satt rett overfor han i vogna. Store Campbell, kledd i t-skjorte, kortbukser og sandaler, hadde fått god kontakt med kvinnen og den smilende babyen før dramatikken oppsto.

Tenkte på barna

- Min aller første tanke var å krype sammen. Men så tenkte jeg på at jeg hadde små barn hjemme, og da var det mer naturlig å kaste å stoppe mannen foran i vogna, forklarte Campbell.

-Hva har du gjort, hva holder du på med, skrek brannkonstabel til terrortiltalte Ramzi Mohammed, som var kledd i pen dress med blått slips.

- Dette er galt

 TENKTE PÅ BARNA:  I dag fikk retten se overvåkningsvideoen av brannkonstabel Angus Campbell som kastet seg over en av de tiltalte bombemennene på underbrunnsbanen i London 21. juli 2005. Foto: AP/Scanpix.
TENKTE PÅ BARNA: I dag fikk retten se overvåkningsvideoen av brannkonstabel Angus Campbell som kastet seg over en av de tiltalte bombemennene på underbrunnsbanen i London 21. juli 2005. Foto: AP/Scanpix. Vis mer

-Dette er galt, dette er galt, svarte Mohammed, i følge brannkonstabelens forklaring i retten i dag. Mohammed bar en ryggsekk, og andre passasjer hadde fått med seg at det rullet en kuleformet gjenstand ut av sekken. Etterpå viste det seg at det var en hjemmelagd spikerbombe.

Mannen i dress greide å stikke av da dørene åpnet seg på neste stoppested, Oval Tube Station.

Der ble han observert av den 72 år gamle Arthur Burton-Garbett, som solgte antikvariske bøker på perrongen.

Lukt av sprengstoff

- Så fort vogndøra åpnet seg, gjenkjente jeg lukta av brennende lunte fra den tiden jeg drev med spengstoff i det militære, forklarte 72-åringen i retten.

Seks menn i 20-årene, alle fra innvandrerfamilier med afrikansk bakgrunn, står tiltalt for terrorhandlinger.

Påtalemyndighetene mener bombeforsøkene 21. juli var planlagt lenge før 52 mennesker ble drept av bomber i London to uker tidligere.

21. juli smalt det med kort mellomrom i vogner ved tre undergrunnsstasjoner (Shepherd\'s Bush, Warren Street og Oval) og ved bussholdeplassen Shoreditsch, men ingen av hovedsprengladningene ble utløst. Et par dager etter ble en femte udetonert bombe funnet i en park.

Rettssaken vil vare i flere uker.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!