Kastet sjalet for å bli hørt

Den norske forskeren Anne Sofie Roald (49) utfordrer muslimer i Norge og Europa fordi hun tolker Koranen fra et vestlig ståsted. For å bli tatt på alvor av ikke-muslimer, måtte hun kaste sjalet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ARVIKA (Dagbladet): Venstreradikaleren Roald, som konverterte til islam for over 20 år siden, har bestemt seg. Med Koranen i hånda vil hun kjempe for kvinners rettigheter i islam.

-  Jeg vil gjerne forklare hvorfor jeg har tatt av meg hijaben (sjalet), sier Roald, som er en av de få kvinnelige islamforskerne i Skandinavia.

-  For det første følte jeg at jeg ikke ble hørt. Jeg opplevde at det alltid var en mur mellom meg og dem jeg snakket med. I Vesten har man en idé om at kvinner med hijab er teite, undertrykte og ikke så intelligente. Jeg ble ikke oppfattet som objektiv i forskningen min, og for meg er det veldig viktig å bli tatt seriøst. Jeg er forsker. Jeg har skrevet mange bøker, og jeg har et budskap jeg vil fram med, sier hun.

Terrorkrigen

Roald valgte nylig å ta av seg hijaben.

-  Terrorhandlingen i USA 11. september 2001 var den direkte årsaken til avgjørelsen, sier hun.

-  Kvinner er pålagt å bruke hijab i islam. Hvordan kan du som muslimsk forsker og islamviter kaste det?

-  Det er mitt eget valg om jeg vil bruke hijab eller ikke. Jeg velger selv hva slags forhold jeg vil ha til Gud, og det er sikkert noen som ikke vil godta at jeg har tatt av meg hijaben, sier Roald.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer