Kastet sjalet for å bli hørt

Den norske forskeren Anne Sofie Roald (49) utfordrer muslimer i Norge og Europa fordi hun tolker Koranen fra et vestlig ståsted. For å bli tatt på alvor av ikke-muslimer, måtte hun kaste sjalet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARVIKA (Dagbladet): Venstreradikaleren Roald, som konverterte til islam for over 20 år siden, har bestemt seg. Med Koranen i hånda vil hun kjempe for kvinners rettigheter i islam.

-  Jeg vil gjerne forklare hvorfor jeg har tatt av meg hijaben (sjalet), sier Roald, som er en av de få kvinnelige islamforskerne i Skandinavia.

-  For det første følte jeg at jeg ikke ble hørt. Jeg opplevde at det alltid var en mur mellom meg og dem jeg snakket med. I Vesten har man en idé om at kvinner med hijab er teite, undertrykte og ikke så intelligente. Jeg ble ikke oppfattet som objektiv i forskningen min, og for meg er det veldig viktig å bli tatt seriøst. Jeg er forsker. Jeg har skrevet mange bøker, og jeg har et budskap jeg vil fram med, sier hun.

Terrorkrigen

Roald valgte nylig å ta av seg hijaben.

-  Terrorhandlingen i USA 11. september 2001 var den direkte årsaken til avgjørelsen, sier hun.

-  Kvinner er pålagt å bruke hijab i islam. Hvordan kan du som muslimsk forsker og islamviter kaste det?

-  Det er mitt eget valg om jeg vil bruke hijab eller ikke. Jeg velger selv hva slags forhold jeg vil ha til Gud, og det er sikkert noen som ikke vil godta at jeg har tatt av meg hijaben, sier Roald.

Hun understreker at både storsamfunnet og muslimer selv har skyld i at situasjonen for muslimske kvinner med hijab er blitt så uholdbar.

-  Hijab er gjort til noe politisk. Da jeg begynte å bruke det i 1982, var det fordi det var en del av islam. I dag er kvinnen enten en god eller dårlig muslim avhengig av om hun bruker hijab eller ikke, sier Roald.

-  Er du ikke redd for ikke å bli hørt av muslimer nå som du har tatt av deg hijaben?

-  Jo kanskje, men jeg tror at når det kommer til stykket, så er det bare de helt ytterliggående som ikke kommer til å godta meg. Og de har aldri godtatt meg før heller, sier hun.

Anne Sofie Roald studerte religionshistorie i Oslo tidlig på 80-tallet. Hun var aktiv i Palestina-komiteen, og det var slik kom hun i kontakt med muslimer og ble interessert i islam.

Tolker alternativt

-  Jeg ble veldig interessert i det politiske islam, og siden jeg var en venstreradikaler, følte jeg at mange av ideene i islam stemte overens med min egen oppfatning, sier Roald.

Som universitetslektor ved høyskolen i Malmö jobber hun blant annet med å finne alternativer til de tolkningene av Koranen som allerede eksisterer. Å tolke religiøse skrifter i islam har tradisjonelt vært mannens domene.

-  Det er en idé blant muslimer at kvinner ikke skal være med og tolke Koranen, men det tror jeg blir feil. Vi trenger en holdningsendring i de muslimske miljøene. Jeg er overbevist om at Gud er rettferdig, og når jeg leser en tolkning som for eksempel nekter kvinner å ta ut skilsmisse, så tror jeg ikke en sånn regel kan komme fra Gud. Hvis man leser Koranens vers 2:229, så står det faktisk om kvinnelig skilsmisse, men det har ikke kommet med i de tradisjonelle tolkningene, sier Roald.

Kritisert

-  Du blir ofte kritisert for å ville reformere islam fra et vestlig ståsted?

-  Ja, men jeg står fast ved at vi bor i en virkelighet som påvirker oss hele tida. Jeg tror ikke islam kategorisk bare kan tolkes i én retning. Det er en veldig sterk fleksibilitet i islam, og jeg tror det er grunnen til at islam har overlevd som religion, sier trebarnsmoren.

KVINNEKAMP: Norske Anne Sofie Roald konverterte til islam for over 20 år siden og kjemper i dag for kvinners rettigheter i islam. - Vi må få mer fokus på hva den muslimske mannens plikter er ifølge islam, sier hun.