Kastet snøball - slått til blods

Den voksne mannen hisset seg opp over uskyldig snøballkasting og banket opp Stian (14) så blodet fosset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN(Dagbladet): Nå har politiet henlagt det brutale overfallet - fordi gjerningsmannen er ukjent. Stians mamma, Lise Marker, er sjokkert: Hvordan skal unge få respekt for loven når politiet gir blaffen?

Henleggelsen er begrunnet med at gjerningsmannen er ukjent. Det provoserer flere Dagbladet har snakket med. De hevder at han med letthet kunne blitt avslørt. Vitner til volden har ikke blitt avhørt.

Nå påklager moren, Lise Marker, henleggelsen til Statsadvokatene i Vestfold og Telemark.

- Hva slags samfunn vil vi ha? Hvem skal passe på ungene våre? Det kan ikke være slik at de kan bli banket opp av voksne uten at politiet tar affære, sier moren.

Banket opp

Dette skjedde: Stian, kameraten Fredrik og et par jenter gikk gatelangs på Bjørnstad i Skien tidligere i måneden. Fra gjengen ble det kastet noen snøballer mot et skilt og et hus - uten at det skjedde noen skade.

Vennene forteller at Stian ikke en gang kastet snøball, men det var han som ble offeret.

De var litt lenger nede i gata da den rasende mannen kom løpende. Han sa ikke et ord:

- Han tok tak i nakken min og slang meg i bakken. Så slo han meg hardt i ansiktet med knyttneven. Det var fryktelig vondt - blodet fosset. Jeg var helt svimeslått, forteller Stian Godal.

Så gjerningsmannen

Han var trolig på vei til å ta kameraten også da rørlegger Bent Thingstad kom kjørende inn til Pizza Bakeriet der overfallet skjedde.

- Den godt voksne mannen så helt vill ut i blikket og jeg måtte tute for å få ham til å flytte seg, forteller Thingstad til Dagbladet.

Rørleggeren fikk sjokk da han så hva som hadde skjedd med den unge gutten.

- Han var helt fortumlet og blødde som en foss fra nesa. Jeg var sikker på at nesa var knekt.

I pizzabakeriet fikk han et håndkle og hjalp gutten med å få stoppet blødningene. Etterpå gikk han ut for å se etter mannen.

- Jeg hadde tenkt å spørre hva han drev med. Det var et rått angrep på en guttunge, sier Thingstad.

Han er krystallklar i sin dom over politiets henleggelse.

- Det er helt utrolig. Det trodde jeg ikke var mulig! Jeg ble avhørt på telefon og da fikk jeg inntrykk av at de visste hvem det var. Hadde politiet gått inn for å løse saken, kunne jeg vært innkalt til et ordentlig avhør. Jeg så gjerningsmannen, han kan det ikke være vanskelig å finne, sier Thingstad.

Politiadvokat Jon Borgen i Telemark politidistrikt sier til Dagbladet at saken er henlagt fordi gjerningsmannen ikke er identifisert. Det beklager han.

- Voldssaker har høyeste prioritet. De tar vi svært alvorlig, sier han.

FRITT FRAM: Er det fritt fram for vold mot barn? spør Lise Marker (til venstre) og Hege Mikkelsen, mødrene til Stian og Fredrik. Som guttene er de sjokkert over at politiet har henlagt saken.