NEDERLAG: Julia Tymosjenko ankom parlamentet i dag til det som skulle bli et politisk nederlag for henne. Foto: REUTERS/Gleb Garanich/SCANPIX
NEDERLAG: Julia Tymosjenko ankom parlamentet i dag til det som skulle bli et politisk nederlag for henne. Foto: REUTERS/Gleb Garanich/SCANPIXVis mer

Kastet som statsminister

Ukrainas statsminister Julia Tymosjenko tapte i ettermiddag en avstemning om tillit i parlamentet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| 243 stemte for mistillit i nasjonalforsamlingen, Radaen, som har 450 medlemmer. Tymosjenkos erkerival, Viktor Janukovitsj, har 30 dager til å etablere en ny regjering. Hvis ikke han lykkes går Ukraina mot nyvalg.

Uforsonlig
7. februar vant Janukovitsj knepent presidentvalget over Tymosjenko. Men uforsonligheten mellom Ukrainas to ledende politiske figurer er stor. I debatten foran avstemningen i ettermiddag sa mannen som kan etterfølge Tymosjenko som statsminister, Mykola Aarov, følgende:
-Årene Tymosjenko var statsminister vil bli stående i Ukrainas historie som årene med en enestående kollaps, på absolutt alle felter i våre liv, sa Azarov. Mannen som tilhører Janukovitsj parti, Regionenes parti, sa at tida med Tymosjenko hadde vært en katastrofal kollaps.
Etter Janukovitsj valgseier har Tymosjenko nektet å anerkjenne valgnederlaget. Hun har kalt ham en ikke legitim president, og påstår at Janukovitsj organiserte valgfusk, til tross for at internasjonale valgobservatører har godkjent valget.

Snart ny regjering
Arbeidet med å stable et nytt parlemantarisk flertall på beina har allerede startet.
-Samtalene vil ikke bli enkle, men jeg tror vi vil bli ferdige i løpet av noen dager, sa Azarov, ifølge Reuters.
Ukraina er ikke bare lammet av en parlamentarisk vanskelig situasjon. Landet er også lammet av finanskrisa, som gjorde at økonomien i landet krympet med 15 prosent i fjor.
Ukraina er dessutren delt politisk og kulturelt. Ukrainerne i vest og Sentral-Ukraina, som har Tymosjenko som sin leder, vil knytte seg til EU, mens ukrainarne i øst og sør, som har Janukovitsj som leder, vil knytte landet nærmere Russland.