Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kastet stein mot politiet

Fransk ungdom angrep partikontor etter presidentens tale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Frankrikes president Jacques Chirac holdt seint i går kveld en tale på fransk TV. Presidenten håpet å dempe raseriet mot den kontroversielle loven, som gir lettere adgang til å si opp arbeidstakere under 26 år.

Presidenten i Frankrike må godkjenne loven før den trer i kraft. Chirac så i går at han kommer til å gjøre dette. Han kommer imidlertid med to endringer. 

Chirac vil redusere tidsperioden der man kan si opp ungdom til ett år. Arbeidsgiverne må også gi en begrunnelse for oppsigelsen av den unge arbeidstakeren, men hovedprinsippene i loven står fast.

Det er ventet at Chirac godkjenner loven i morgen.

En meningsmåling lørdag kveld viser at 72 prosent av franskmennene ikke ble overbevist av Chiracs opptreden. 75 prosent mener statsminister Dominique Villepin er svekket av krisen.

Kastet egg og stein

Dette er ikke godt nok for fagforeningene og studentorganisasjonene i Frankrike. Demonstrasjonene har fortsatt for fullt i natt og i dag.

En gruppe studenter demonstrerte i formiddag ved Sorbonne-universitetet i Paris. Da politiet ville stoppe demonstrasjonen, kastet studentene stein mot dem.

AMPERT: Fransk politi måtte bruke skjold og køller mot sinte studenter i Paris. TV-talen til presidenten dempet ikke raseriet. Foto: Scanpix
AMPERT: Fransk politi måtte bruke skjold og køller mot sinte studenter i Paris. TV-talen til presidenten dempet ikke raseriet. Foto: Scanpix Vis mer

Et av kontorene til det konservative partiet UMP måtte få politibeskyttelse etter at demonstranter bombarderte kontoret med egg. Partiets leder, Nicolas Sarkozy, er innenriksminister i regjeringen.

Denne uka har mer enn en million franskmenn deltatt i demonstrasjoner mot den nye loven. Det er varslet en ny landsomfattende streik på tirsdag.

Sosialistpartiet har varslet at de vil komme med et motforslag til loven. Andre opposisjonspartier lover å kjempe for å få forkastet loven, selv om presidenten nå sier den vil bli vedtatt.

For og mot

Regjeringen mener loven vil få flere ungdom i arbeid. Arbeidsgivere skal kunne ansette ungdom under 26 år for en prøveperiode på to år med enklere adgang til å si dem opp. Håpet er at arbeidsgivere blir villige til å gi flere ungdom sjansen i arbeidslivet.

Mer enn 20 prosent av ungdommen i Frankrike er arbeidsledige. I enkelte områder med stor andel innvandrere er arbeidsledigheten opp mot 50 prosent.

Motstanderne mener loven ødelegger ungdommens krav på sikkerhet i arbeidslivet og oppfordrer til bruk og kast av unge arbeidstakere.

Kastet stein mot politiet
ANGREP KONTOR: Partikontoret til regjeringespartiet UMP i Paris ble angrepet natt til i dag og ble voktet av politimenn utover dagen.
VIL HA STREIK: Franske studentforeninger stemte i dag for en generalstreik på tirsdag neste uke.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media