Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kastet stein mot Stortinget

Demonstrasjonen utartet til steinkasting og hærverk. - De kastet enormt med stein, sier operasjonsleder Finn Finkelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag har elever fra ungdomsskoler og videregående skoler demonstrert mot Irak-krigen over hele landet. I Oslo utartet den fredelige demonstrasjonen til steinkasting utenfor Stortinget. Deretter satte de unge demonstrantene kursen for den amerikanske ambassaden.

Dårlig oppførsel

Operasjonsleder Finn Finkelsen ved Oslo politidistrikt er sjokkert over oppførselen til demonstrantene:

- De kastet enormt mye stein mot Stortinget. Blant annet kasta de stein mot Stortingssalen. De oppførte seg ikke særlig bra, sier han.

Finkelsen retter spesielt kritikk mot dem som hadde med seg småbarn i toget da demonstrasjonen utartet.

- Mange hadde med seg små barn i demonstrasjonen, det er ganske fantastisk. Det er ikke særlig lurt, i alle fall ikke når man ser hvordan dette utartet.

Politiet ryddet plassen foran Stortinget. Rundt 250 skolelever gikk videre mot USAs ambassade. Der har politiet satt opp sperringer slik at ungdommene ikke kommer nærme nok til å utøve hærverk.

- Resten av ungdommene har spredt seg i byen. Vi holder utkikk etter dem også. Ingen er brakt inn, sier Finkelsen. Han legger ikke skjul på at han er negativt overrasket over hvordan demonstrasjonen utviklet seg.

- Det er litt av en holdning hos våre ungdommer, sier han.

- Ikke opplevd liknende

Stortingets sikkerhetssjef Gerrit Løberg var ikke selv til stede under steinkastingen, men er blitt informert av de ansatte. Nå kan kastingen få etterspill. Stortinget har opptak av det som skjedde og vil vurdere å politianmelde pøblene.

- En av mine folk fikk en stein i ryggen. Dette reflekterer en holdning som ikke kan unnskyldes, uansett om det er ungdommer eller hva slags sak de vil markere. Vi vil se gjennom opptakene og ta stilling til anmeldelse, sier han.

Løberg kan ikke huske at det noen gang tidligere har blitt kastet stein mot de folkevalgte.

- Jeg kan ikke huske noe sånt, nei. Nå har jeg bare vært her i ni år, men steinkasting? Vi har hatt noen tullebukker som har satt fyr på en av riksløvene, og noen kjørte en lastebil foran Stortinget og dumpet litt av hvert. Men aldri steinkasting, sier han.

Sikkerhetssjefen understreker at demonstrasonen i utgangspunktet var lovlig. Han vet ikke om steinkasterne var del av den lovlige demonstrasjonen eller om de kommer fra andre miljøer og blandet seg i demonstrasjonen underveis.

- Jeg vil ikke si noe om de som arrangerte demonstrasjonen, det er ikke sikkert at det var de som gjorde det. Men dette var veldig lite trivelig.

10 tullinger ødela

Bjørnar Moxsnes (21) er student og arrangør av dagens demonstrasjon i Oslo. Selv er han storfornøyd med demonstrasjonen, men synes det er dumt om det er steinkastingen folk henger seg opp i.

- Det var 10 tullinger som ødela og kastet stein. Da de begynte å kaste stein ved den amerikanske ambassaden fortalte vi dem at de ikke var en del av demonstrasjonen lenger. Det jo bare meddemonstranter som får steinene i bakhodet, sier han til Dagbladet.no.

Moxsnes berømmer ungdommen for engasjementet og håper at demonstrasjonen skal bidra til fred i Irak.

- Vi har et ansvar som ungdom ikke å akseptere krig. I dag tok nesten 5000 elever seg fri fra skolen for å si hva de synes om krigen i Irak. Dette var en kjempedemonstrasjon, sier Moxsnes.

Demonstrasjonene i de 13 norske byene ble arrangert gjennom nettsida til Ungdom mot krig. Organisasjonen Studenter mot krig var også arrangør av demonstrasjonen i Oslo.

DEMONSTRERTE FOR FRED: Norske skoleungdom gikk i tog for fred i 13 norske byer i dag. Det endte med steinkasting mot Stortinget og den amerikanske ambassaden i Oslo.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media