Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Syreangrep:

Kastet syre over nattklubb­gjester. Nå er han dømt

Dommer Noel Lucas omtalte handlingen som «avskyelig», og beskrev det som et «målrettet og kalkulert angrep».

SYREANGREP: 14 personer ble skadd da 25-åringen kastet syre over et tettpakka dansegulv i London. Selv nekter han straffskyld. Foto: Politiet
SYREANGREP: 14 personer ble skadd da 25-åringen kastet syre over et tettpakka dansegulv i London. Selv nekter han straffskyld. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 25-åring sto i Wood Green Crown Court tiltalt for å ha kastet syre over et tettpakka dansegulv i London 17. april i år. Mandag ble han dømt til 20 års fengselsstraff.

14 personer ble skadd under angrepet, og tre av dem ble midlertidig blind. Dommen omfattet dermed fem tilfeller av grov kroppskrenkelse, samt ni andre tilfeller av kroppskrenkelse.

Dommer Noel Lucas omtalte handlingen som «avskyelig», og beskrev det som et «målrettet og kalkulert angrep», ifølge Telegraph.

Nektet straffskyld

I retten har 25-åringen forklart at han nettopp hadde fått beskjed om at han skulle bli far den kvelden, og at grunnen til at han var ute på nattklubb var for å feire det.

Han har også nektet straffskyld og hevdet at han trodde det var voldtektsdop, som han hadde stjålet etter å ha overhørt to menn planlegge å bruke det til å dope ned klubbgjester.

Den forklaring hadde ikke dommeren noe tillit til, ifølge Independent. Han skal ha kalt forklaringen en løgn, og konkludert med at angrepet kom som følge av en tidligere krangel 25-åringen hadde vært i.

På overvåkningsvideoen kunne man se at 25-åringen oppholdt seg på nattklubben i en time etter syreangrepet.

- Viktig dom

Mannen skal tidligere ha blitt dømt for hærverk, besittelse av kokain, promillekjøring, vold og ordensforstyrrelse.

- Dommen er viktig for å beskytte samfunnet, sa dommer Noel Lucas.

I oktober fortalte to av ofrene om den grufulle hendelsen i retten.

- Det var som når du åpner en cola. Det kom en hissende lyd, som en spraydusj. Det var borti nakken min og huden falt av i hendene mine, sa den ene i rettssalen i London.

Én annen kvinne fortalte at hun skjønte at væsken var syre.

- Jeg visste det var syre. Ingenting annet enn syre blemmer så raskt, forklarte kvinnen, som videre beskrev hvordan nakken hennes med en gang ble full av blemmer, ifølge Sky News.

Tidligere var også en annen mann i 20-åra medtiltalt for å ha deltatt i angrepet, men han ble seinere frikjent på alle punkter.

SKADET FOR LIVET: Daniel Rotarius ekskjæreste var så sjalu at hun kastet etsende syre over ham mens han sov. Nå håper han det økende antallet syreangrep i Storbritannia vil tvinge myndighetene til å handle. Video: AP Vis mer

Flere angrep

Dette er langt fra eneste syreangrepet i den britiske hovedstaden de siste åra.

Antallet kriminelle handlinger ved bruk av skadelige stoffer – i hovedsak etsende stoff og syre – har mer enn doblet seg i London de siste tre årene, ifølge The Guardian, som har fått tilgang til offisielle tall.

186 hendelser mellom april 2014 og mars 2015 involverte skadelige stoffer. I samme periode fra 2016 til 2017 var tallet 397.

Nesten alle angrepene skjer i samme bydel, Newham, øst i London. Ingen vet hvorfor.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!