KLIMAAKTIVIST: Ou Hongyi er den første som har klimastreiket i Kina. Foto: Twitter / @howey_ou
KLIMAAKTIVIST: Ou Hongyi er den første som har klimastreiket i Kina. Foto: Twitter / @howey_ou Vis mer

Kina:

Kastet ut av skolen

Får ikke komme tilbake, før hun gir seg som klimaaktivist.

Publisert

17 år gamle Ou Hongyi, har fått beskjed om at hun ikke får lov til å komme tilbake på skolen, før hun slutter å være en klimaaktivist.

Ou, har ifølge The Guardian, lyst til å komme inn på prestisjefylte Harvard i USA.

Men til tross for at hun både engasjerer seg i pensum og andre studier i tillegg til sitt eget pensum, kan det være at drømmen hennes kommer til å stoppe allerede før hun er ferdig med videregående.

For nettopp det at hun engasjerer seg i ting utenom studiet, er det som nå gjør at hun kanskje ikkje får fullføre den videregående utdanninga si.

KLIMADEMONSTRASJON: Den 81 år gamle skuespillerlegenden Jane Fonda ble arrestert i Washington D.C, etter en ulovlig klimademonstrasjon. Vis mer

Fridays for future

17-åringen fra Kina, var den første i landet som begynte å streike for klimaet på fredager, i forbindelse med #FridaysForFuture i regi av Greta Thunberg. Engasjementet til Ou, gjorde at de kinesiske myndighetene så på aktivismen hennes som om hun utfordret makta deres.

Hun sier at myndighetene har bedt henne droppe klimaaktivismen, om hun vil fortsette studieløpet sitt ved den videregående skolen som samarbeider med Guangxi Normal University.

Ou studerte der fram til 2018, men fikk beskjed i desember det året at studiene hennes var blitt stoppet, fordi hun ikke skal ha vært egnet for det internasjonale programmet ved skolen.

Psykisk test

Foreldrene til Ou, skal også ha blitt ringt flere ganger av de provinsielle utdanningsmyndighetene. Hun forteller den britiske avisa at foreldrene hennes skal ha fått beskjed om at de måtte be henne slutte å engasjere seg i klimaet.

De skal også ha fått beskjed om at hun ikke skulle la seg intervjue av utenlandske mediehus.

På et punkt skal de kinesiske myndighetene ha krevd at hun måtte ta en test for å se om hun var psykisk oppegående, før hun fikk lov til å søke om å komme inn igjen på studiet sitt.

Ifølge Ou, skal det eneste negative resultatet på denne testen være at hun var veldig sta.

Veldig sensitivt

The Guardian har snakket med Kecheng Fang, som er assisterende professor i journalistikk ved det kinesiske Universitetet i Hongkong.

Han sier at det ikke nødvendigvis er Ous klimaengasjement som har gjort at myndighetene har lagt press på henne. Fang sier at det heller kan handle om at hun prøver å få til et kollektivt engasjement der flere deltar.

Samme hva man gjør i større mengder, er det veldig sensitivt, ifølge ham.

Det er ikke ulovlig å uttrykke at man er bekymret over klimaendringene i Kina, men Fang sier at alt handler om hvordan man snakker om ting, og at man heller må velge å snakke om de mindre sensitive temaene, for å ikke få myndighetene på nakken.

Avisa har også prøvd å få tak i rektoren ved skolen Ou gikk på, men ikke fått respons på noen av henvendelsene sine.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer