­

Kastet ut av TikTok etter kvisevideoer

Eva Grant (16) reagerer etter at kvisene hennes ble stemplet som «grusomt innhold».

ENGASJERT: 16-åringen Eva Grant ville vise hvordan det er å leve med cystisk akne. Til slutt satte TikTok foten ned. Foto: SWNS
ENGASJERT: 16-åringen Eva Grant ville vise hvordan det er å leve med cystisk akne. Til slutt satte TikTok foten ned. Foto: SWNS Vis mer
Publisert

Mang en tenåring - for ikke å glemme voksne menn og kvinner - har kjent panikken boble ved synet av akner i speilbildet. Samtidig ville de færreste av oss hatt motet til dele bilder og videoer av egen «kvisekrise» i sosiale medier.

16 år gamle Eva Grant var imidlertid av en annen oppfatning.

Smertefulle nupper

De siste to åra har den engelske tenåringen lidd av det som kalles cystisk akne. Det er en type kviser som utvikles når det dannes cyster under huden, som i sin tur resulterer i smertefulle nupper i ansiktet.

PÅ BEDRINGENS VEI: 35 år gamle Kelly Kozyra fra Illinois i USA måtte gjennom flere operasjoner for å gjenopprette nesa si som gikk i oppløsning etter perioder med høyt inntak av kokain. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

I slutten av november bestemte Grant – som er regjerende Miss Teen Galaxy York – seg for å opprette en egen TikTok-konto der hun la ut akne-relatert innhold.

Blant annet delte hun videoer som viste hvordan huden reagerer på sminke, og at hun blør når hun tørker ansiktet sitt.

- Jeg ville gjøre folk mer bevisste og føle seg trygge på sin egen hud, sier Grant i et intervju med The Independent.

Slettet kontoen

Men så, tre uker seinere, ble kontoen plutselig slettet permanent. Forklaringen hun fikk fra TikTok, var at den hadde bestått av «grusomt innhold».

- Til å begynne med gikk det virkelig inn på meg. Jeg lurte på hvorfor har de slettet kontoen, for det var jo ikke noe galt med den, forteller Grant.

MISSEDRONNING: Eva Grant har vunnet flere missekonkurranser, og i mars skal hun konkurrere i Miss Teen Galaxy-finalen. Foto: SWNS
MISSEDRONNING: Eva Grant har vunnet flere missekonkurranser, og i mars skal hun konkurrere i Miss Teen Galaxy-finalen. Foto: SWNS Vis mer

Hun forklarer at hun hele tida hadde vært påpasselig med hva hun postet. Hun sørget for at alt var trygt for deling, blant annet var det ingen banneord eller liknende som kunne virke støtende.

- Da kontoen ble slettet, spurte jeg om årsaken. Da fant jeg ut av det var på grunn av kvisene.

Den nye «normalen»

Eva Grant tok imidlertid ikke et nei for et nei. Hun bestemte seg for å opprette nok en TikTok-konto. I skrivende stund er den foreløpig ikke fjernet.

VEKTNEDGANG: Tammy og Amy Slaton har delt åpent om deres slankeprosess i programmet «1000 lb sisters», hvorpå førstnevnte har gjennomgått en stor forvandling. Video: TLC/Rød Løper. Vis mer

- Jeg opprettet kontoen fordi jeg åpenbart lider av akne. Jeg ville sørge for at folk ikke følte det som de var alene, samtidig som jeg vil gjøre folk mer oppmerksomme på det, forklarer Grant før hun utdyper:

- Samfunnet anser det å ha klar og ren hud for «normalt». Så hvorfor kan vi ikke få samfunnet til å også se på uren hud som like vanlig?

Skylder på modereringsglipp

Grant mener TikTok bør være mer bevisst på hva de sletter.

- De bør dobbeltsjekke før de sletter en konto permanent, lyder den klare oppfordringen.

KRAMPE: Dette har skjedd med de fleste av oss, det er bare at disse gutta tar det til et nytt nivå. Video: Viralhog. Vis mer

I en kommentar til BBC, sier en talsperson for selskapet at TikTok skal være en plattform for å uttrykke seg selv kreativt og autentisk.

- Vi er åpne om det faktum at det ikke er alle modereringsbeslutninger som gjøres på korrekt vis, og vi har gjenopprettet Evas konto, svarer TikTok i en melding.

- Vi håper Eva fortsetter å bruke TikTok til å dele sin historie, tilby oppmuntring og gi råd til andre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer