Kastet ut av væpnede vakter

Rettssalen i St. Petersburg var fylt til trengsel da spionsaken mot Aleksandr Nikitin åpnet i går. Etter en time lukket dommeren døra. I morgen kan du møte Bellona-medarbeideren i Dagbladet :på nettet. Send inn ditt spørsmål nå

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Godt over 200 observatører, diplomater og reportere fra inn- og utland sto ringside da saken ble åpnet. Etter gjennomgang av formalia og en kort innledningsprosedyre, startet spionsaken som i russiske medier betegnes som den viktigste menneskerettighetsavgjørelsen siden Sovjet-tida.

Aktor brøt inn

Dommer Sergej Golets uttalte nok en gang at han var innstilt på å kjøre så mye av saken som mulig for åpne dører. Da brøt aktor inn, den påstått KGB-vennlige Aleksandr Gutsan.

Gutsan snakket så lavt at tolkene i det overfylte rettslokalet ikke kunne høre hva han sa, ord for ord. De få som hørte, kunne fortelle at han krevde lukket rett.
Svaret kom raskt. Etter en kort pause ble det klart at dommeren i forræderisaken vil avsi kjennelse om lukkede dører under Nikitins forklaring. Den framføres i dag.

Dommeren stilte Nikitin to spørsmål på rettssakens første dag - det ene om han anså seg skyldig, det andre om han forsto hva han var anklaget for.

Nikitin svarte nei på begge.

Ikke uventet

Det er sterkt delte meninger om hva avgjørelsen om midlertidig lukket rett betyr. Amerikanske Human Rights Watch sa kort etter ryddingen av rettssalen at avgjørelse om lukket rett er et alvorlig tilbakeslag for rettssikkerheten.

- Her er det i realiteten det russiske rettsvesen og den russiske rettsstat som sitter på tiltalebenken, sa organisasjonens talsmann i Russland, Diederic Lohman.
Bellonas leder Frederic Hauge og hovedforsvarer Jurij Schmidt, ser det litt anneledes.

- Ikke så rart at man velger å lukke retten på dette tidspunkt. I alle fall ikke uventet, sa Hauge til Dagbladet. Han tror Nikitins sjanser for frifinnelse er like gode som før.

- Dette trenger ikke å bety at vår stilling er forverret, sa forsvarer Schmidt.

Dumaen følger saken

Han mente det var en stor seier at tre medlemmer av det russiske parlamentet, Dumaen, for første gang får være til stede under en hemmelig rettssak. Aktor protesterte mot at de tre parlamentsmedlemmene nå får følge den hemmelige delen av rettssaken, uten å nå fram.