Kastet ut av Zimbabwe

Tre stortingsrepresentanter, ble i går ettermiddag stoppet på flyplassen i Zimbabwes hovedstad Harare og kastet rett ut av landet. Årsak: Passkontrollørene oppdaget at de tre var politikere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De tre stortingsrepresentantene er tidligere landbruksminister Gunhild Øyangen, Ap, Inger Enger, Sp, og Ingvild Vaggen Malvik, SV. Med i reisefølget var dessuten SV-rådgiver Dag Seierstad og Inger Engers mann, Inge Fjalestad. I tillegg hadde de følge med en representant for Norges Røde Kors som fikk komme inn i landet. Hensikten med besøket i Harare var at gruppa ønsket å sette seg inn i det omfattende humanitære arbeidet Røde Kors driver i Zimbabwe, ikke minst i hovedstadsområde

- Vi ble truet med fengsel. Jeg vil kalle det som skjedde et overgrep. Det var en meget ubehagelig opplevelse, sier Gunhild Øyangen på telefon til fra Johannesburg.

- Beklagelig

De tre stortingsrepresentantene er offisielle delegater for det stortinget på toppmøtet om verdens miljø- og fattigdomsproblemer som begynner i Johannesburg i dag.

- Dette er meget beklagelig, men viser hvilke vanskelige arbeidsforhold vi har i Zimbabwe, sier generalsekretær Jan Egeland.

Ifølge Egeland har Norges Røde Kors brukt tre uker og mye tid på å forberede stortingsrepresentantenes besøk i Harare.

- Vi har vært i kontakt med både Zimbabwes ambassadør i Stockholm og landets utenriksdepartement og fått forsikringer om at alt var i orden. I Harare ventet mange mennesker med et omfattende program på de norske parlamentarikerne som i stedet altså ble kastet rett ut, sier Egeland.

Ingen begrunnelse

- Problemene begynte da passkontrollørene oppdaget at vi var medlemmer av den norske nasjonalforsamlingen. Da fikk vi beskjed om at vi ikke fikk komme inn i landet. Vi forlangte en begrunnelse, men det ville de ikke gi oss. Vi fikk bare beskjed om at det sto klart et fly som skulle tilbake til Johannesburg og at vi hadde å komme oss om bord i det flyet. Hvis ikke ventet betydelig verre alternativer, som for eksempel fengsel. Vi argumenterte så godt vi kunne og en representant for den norske ambassaden var på flyplassen for å ta imot oss, men ingen ting hjalp. Stemningen ble meget amper og aggressiv etter hvert. Ut skulle vi, og ut måtte vi.

- Vi fikk som sagt ingen begrunnelse, men vi kan ikke forstå det som skjedde som annet enn uttrykk for uvilje mot at omverdenen får informasjon om hva som skjer i Zimbabwe, sier Øyangen.

De tok umiddelbart kontakt med generalsekretær Jan Egeland i Norges Røde Kors, og informerte ham om hva som skjedde i Harare. Egeland kan bare beklage, men forsikrer at Røde Kors vi stå på videre:

- Dette gjør bare at vi vil arbeide enda hardere for de som lider i Zimbabwe, sier Egeland.

KASTET UT: Ingvild Vaggen Malvik, stortingsrepresentant fra Sosialistisk Venstreparti.
KASTET UT: Inger Enger, stortingsrepresentant fra Senterpartiet.
KASTET UT: Gunnhild Øyangen, stortingsrepresentant fra Arbeiderpartiet.