Kastet ut før Putin kom

Grytidlig torsdag morgen kom politiet på døra i Mosjøen. Nå sitter den tsjetsjenske familien Dzhabrallov fengslet i et transittmottak i Athen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har det ikke så bra. Dette er et fengsel. Vi får mat to ganger om dagen. Bagasjen vår har ikke kommet hit. Vi har ikke dopapir, ikke såpe, ingenting, sier familiefaren Iza Dzhabrallov.

Dagbladet treffer ham på telefonen til en russisk kvinne.

Familien kom til Norge i august i fjor som flyktninger. Etter utkastelsen sitter Iza, kona Luiza og sønnene Tamerlan (10) og Amirchan (12) på ubestemt tid i transittmottaket i den greske hovedstaden. Helsingforskomiteen og lokalsamfunnet i Mosjøen er engasjert i saken.

- Vi tror utsendelsen skjedde så raskt på grunn av Putins besøk. At det er viktig for Norge å vise fram at landet holder Schengenavtalen. Vi er rystet over behandlingen de har fått, sier Einar Sæterstad i familiens støttegruppe i Mosjøen.

Psykisk syk

Familiens yngste sønn er psykisk dårlig, og har i Norge fått hjelp fra Barne- og ungdomspsykiatrien (BUP). Da politiet kom, ble han så redd at han stakk til skogs.

- I dag snakket jeg med politiet. Men ingen tolk kom. De sa det ikke var nødvendig. Vi vet ikke hva som skjer, kanskje får vi komme ut i morgen. Jeg måtte betale 40 euro for intervjuet, sier Iza.

Han tør ikke sove om natta, må passe på familien. De deler rom med et utall andre mennesker av ulike nasjonaliteter.

Også eldstesønnen har vansker. Ifølge familiens støttegruppe ventet han på hjelp fra BUP. I går var det bursdagen hans.

- Barna er veldig redde, minstemann har sjokk. Barna sier de vil hjem, de mener Norge, sier Iza Dzhabrallov.

Ifølge Helgeland Arbeiderblad ble ikke familien innkalt til hovedintervjuet som alle asylsøkere skal gjennom i Norge. De har søkt om asyl, og klaget på avslaget. Utkastelsen skjedde før de hadde fått svar.

Familien har russiske pass.

- De spilte med åpne kort. De sa at passene var falske, men at det var deres eneste mulighet til å komme seg ut, sier Sæterstad.

Ifølge generalsekretær Bjørn Engesland i Helsingforskomiteen hevder UDI at familien er russere som hevder de er tsjetsjenere.

- Vi har ingen grunn til å tvile på at familien ikke er tsjetsjenere. Jeg oppfatter det slik at Norge nå forsøker å sende ut tsjetsjenere man ikke ønsker å ha her. Igjen ser vi at man sender ut folk uten å ha gitt dem en individuell behandling, sier Engesland.

- Ansvarsfraskrivelse

- Hovedproblemet er at vi sender av gårde mennesker som flykter fra nød og krig i Tsjetsjenia til høyst uklare forhold i Hellas. Norge skyver fra seg problemet, sier Engesland.

Helsingforskomiteen har fått dokumentert at behandlingen de får i Hellas er utilfredsstillende.

- De blir dårlig behandlet, gjerne holdt i forvaring en periode. Deretter blir de overlatt til seg selv uten støtte. Dette har vi tatt opp med statsråd Erna Solberg og UDI i flere omganger uten å nå fram, sier Engesland.

Helsingforskomiteen har nå varslet sin greske samarbeidspartner, som igjen har kontaktet det greske flyktningrådet.

Avdelingsdirektør Paula Tolonen i UDIs asylavdeling gir ikke familien forhåpninger:

- Familien er sendt til Hellas fordi de kommer inn under Dublinkonvensjonen. Den sier at landet flyktningen først kom til, eller har fått visum til, skal overta ansvaret.

VIL TIL NORGE: Tamerlan (t.v.), lykkelig på fisketur, med pappa, mamma og storebror i Norge. 10-åringen har psykiske vansker og har fått hjelp av barne- og ungdomspsykiatrien. Nå er han og familien fengslet i Hellas, etter at norske myndigheter kastet dem ut.