Kastet ut husokkupanter

Okkupantene skrek da de ble slept ut. Nå sverger de hevn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Les pressemeldingen fra Politiet
• Les pressemeldingen fra
Oslo Kommune

BJØLSEN (Dagbladet.no): Politiet gjennomførte i dag en storaksjon for å hive ut et 60-talls husokkupanter som i et halvt år har okkupert flere leigligheter i Bjølsen servicesenter i Mor Go\'hjertas vei 23, som tidligere sto tom.

Mellom sju og åtte okkupanter ble slept ut av bygningen mens de skrek slagord som «Jævla fascistsvin». Resten forlot huset frivillig. Tilsammen var de omlag 40 ulovlige okkupanter.

Politiet bar ut kasser med eiendeler, og gjennomsøkte så huset på jakt etter folk som kan ha gjemt seg unna. 

- Vi kommer tilbake

Okkupantene, som består av blant andre folk fra blitzmiljøet, gir seg ikke selv om de ble kastet ut i dag.

- Mange av oss har ikke noe annet sted å bo. Vi planlegger å reokkupere bygget. Vi vil også reagere med å skape sivil ulydighet og blokkere byen flere steder, sier flere av okkupantene til Dagbladet.no.

Blant disse svenske Pär Svensson. Han kom ut av huset frivillig før politiet brukte tvang.

SLEPT UT: Sju - åtte av husokkupantene på Bjølsen ble slept ut av bygningen av et 70-talls politifolk i dag. Foto: Anne Marte Blindheim/ Dagbladet
SLEPT UT: Sju - åtte av husokkupantene på Bjølsen ble slept ut av bygningen av et 70-talls politifolk i dag. Foto: Anne Marte Blindheim/ Dagbladet Vis mer

- Vi kommer tilbake, og vil kjempe for de boligløse. Hvis ikke kjøperen avslår å overta bygget 15. april, kommer vi tilbake, sier han.

Svensson for sin del mener det er en greit å dra frivillig. Ved siden av å ha bodd i bygget, har han laget dokumentarfilm om okkupasjonen og de som har bodd der.

Ingen av okkupantene ble innbrakt av politiet. Operativ pressetalsmann på stedet, Snorre Haugan, sier at ingen vil bli strafferettslig forfulgt.

- Vi ser stort på det i dag. Men dersom de reokkuperer huset, vil de bli strafferettslig forfulgt. Vi kommer til å holde vakt rundt huset den nærmeste tiden, sier Haugan.

Hele aksjonen tok omlag to og en halv time og ble avsluttet rundt klokken 14.00.

70 politifolk

Tidligere i dag ble bygningen omringet av et titalls politibiler og et 70-talls politifolk. 25 politifolk tok seg inn i bygningen. Politiet bistod i dag namsmannen i å få okkupantene ut. Bygget, som har vært eldresenter og trygdeboliger, er solgt fra det kommunale Boligbygg til Haugen og Damsund Eiendom AS med overtagelse 15. april. Bygningen har fra før av 16-20 lovlige beboere som ikke skal kastes ut.

Okkupantene spilte høy musikk, sang og roper slagord ut av vinduene. De kastet stoler og malingsspann ut av vinduene og på gressletta der politiet sto.

- Sinte og redde

- De har sagt de har ordre om å fjerne oss, og ville ikke diskutere våre rettigheter, sa en av husokkupantene til Dagbladet.no via telefon før politiet tvang dem ut.

- Vi er sinte og redde. Jeg har låst meg inn på rommet mitt, og venter på at de skal bryte ned døra. Barna mine er i barnehagen, og jeg vet ikke hva som vil skje med dem hvis de kaster oss ut. Vi har ikke noe annet sted å bo, sier han.

Husokkupantene har holdt til i bygget siden oktober i fjor. Noen av dem er reelt hjemløse, ifølge kommunen fem personer. Okkupantene protesterer mot at det finnes få kommunale boliger, mot privatisering og salg til det de kaller bolighaier.

- Kampen mellom den enkelte og de som sitter på boligkontoret er vanskelig, sa Britt Marryon Carlsson. Hun var en av de som gikk frivillig i dag.

I går skal okkupantene ha levert et brev til FNs generalsekretær Kofi Annan der de klager på Oslo Kommune, som de mener bryter folkeretten ved å tvinge dem ut bare for å kunne omsette leilighetene for høystbydende.

Politiet var forberedt på en fredelig aksjon, og var utstyrt med vanlige uniformer, uten bevæpning eller skjold.

- Vi har en god dialog med okkupantene, men kan akseptere sivil ulydighet. Det vil si at vi må bære noen ut, sa politiets pressetalsmann i begynnelsen av aksjonen.

Et ukjent antall Blitz-ungdom ble varslet å være på vei fra Blitz-huset i Pilestredet til Bjølsen for å vise sin støtte til husokkupantene. Men politiet hadde folk langs veiene inn til stedet for å hindre okkupantenes støttespillere fra å blande seg inn i situasjonen.

Skeptiske naboer

Flere av naboene uttrykker sin lettelse over at okkupantene nå hives ut.

- Det var på tide at politiet kom. Vi reagerer på at hele bygget er blitt tagget ned og flere ruter er knust etter at okkupantene kom. Selv om jeg ikke har opplevd slossing eller den type bråk, er det en del festing og støy om natten, sier nabo Dag Vidar Frønes til Dagbladet.no.

Han forteller at alle naboene fikk brev fra okkupantene like detter at de overtok bygget. Der ble de alle invitert på kaffe og vafler, hvor okkupantene ville fortelle om aksjonen, og at de sannsynligvis ville bli kastet ut innen fire dager. Det var for et halvt år siden.

Nå lover kommunen å bedre situasjonen for de som mangler tak over hodet.

- Boligbygg jobber nå for å utnytte boligmassen bedre og slik bedre situasjonen for deboligløse, sier prosjektdirektør i Boligbygg, Gisle Tangnes, til Dagbladet.no.

Blant annet skal flere kommunale boliger overføres til Ungbo, rettet mot ungdom mellom 17 og 23 år. De fem som er anerkjent av kommunen som reelt bostedløse, er lovet hjelp av kommunen.

FRIVILLIG: En av okkupantene, Pär Svensson, som forlot huset frivillig.