Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kastet ut passasjerene og tente på

4.000 ekstra politifolk utkalt etter at to busser ble satt i brann i Paris-forstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

4.000 ekstra politifolk ble fredag kveld sendt til fattige Paris-forsteder etter at to busser ble ødelagt og satt i brann.

Episodene skjedde få timer etter at flere hundre mennesker marsjerte gjennom Paris-forstaden Clichy-sous-Bois, på årsdagen for dødsfallene som utløste de verste opptøyene i Frankrike på nesten 40 år.

To menn med hetter ba de om lag 15 passasjerene om å komme seg ut av en buss i forstaden Blanc-Mesnil før de tente på. Senere på kvelden ble en ny buss angrepet i samme område. Også denne gangen slapp passasjerene og sjåføren uskadd unna, før et titall maskerte personer gikk løs på vinduene i bussen og satt den i brann.

Siden søndag har minst fem busser blitt angrepet i de fattige boligområdene, og politiet frykter mer uro i dagene som kommer. Politijakt

Fjorårets opptøyer brøt ut etter at Zyed Benna (17) og Bouna Traore (15) døde av elektrisk støt mens de gjemte seg i en transformatorstasjon for ikke å bli sett av en politipatrulje.

Mange mente politiet hadde skylden for dødsfallene i Clichy, og i løpet av kort tid brøt det ut opptøyer som etter hvert spredte seg til flere andre fattige forsteder. I løpet av tre uker ble rundt 10.000 biler satt i brann og 300 bygninger forsøkt påtent.

Fredag ble de frammøtte bedt om å utvise ro og verdighet under minnemarkeringen.Mintes de døde

- Nok en gang har Frankrike og verden vendt blikket mot oss. Vi trenger roen, verdigheten og motet som er synlig her, for å seire. La oss vise dem hvem vi virkelig er, sa Clichys ordfører Claude Dilain.

MASKERTE BRANNSTIFTERE: To menn med hetter ba de om lag 15 passasjerene om å komme seg ut av en buss i forstaden Blanc-Mesnil utenfor Paris. Så tente de på bussen. Foto: SCANPIX
MASKERTE BRANNSTIFTERE: To menn med hetter ba de om lag 15 passasjerene om å komme seg ut av en buss i forstaden Blanc-Mesnil utenfor Paris. Så tente de på bussen. Foto: SCANPIX Vis mer

Mange av de frammøtte bar T-skjorter med påskriften «Døde for ingenting». Familiene til de to døde tenåringene la ned blomster på ulykkesstedet.

Situasjonen er fortsatt spent i flere Paris-forsteder med høy andel innvandrerfamilier. Områdene preges av høy arbeidsledighet, rasediskriminering og det innbyggerne opplever som fiendtlige holdninger fra politiet.

(NTB)

image: Kastet ut passasjerene og tente på
DREPT: Zyed Benna(17) og Bouna Traore(15) døde etter at de gjemte seg for politiet i en transformatorstasjon den 27. oktober 2005.
SLUKNINGSARBEID: Brannmannskaper slukker brannen i rutebussen som trafikkerer forstaden Le Blanc-Mesnil som ligger nord for Paris.