Kastet ut ti-talls okkupanter

Politiet raidet en nabogård til Kulturhuset Hausmania i Oslo. - De sniker i boligkøen, sier boligbyråd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Politiet kastet i formiddag ut okkupanter i Hausmannsgate 42, nabogård til det selvstyrte kulturhuset Hausmania i Oslo sentrum.

- Vi har fått en anmodning fra kommunen som er gårdeier om å kaste dem ut. Vi bistår dem i denne saken, sier operasjonsleder ved politiet i Oslo, Bjørn Bølstad til Dagbladet.no.

Ifølge okkupantene begynte politiet å kaste ut folk om lag 9.50. Alle de om lag 20 personene skal nå være ute av huset. Ingen skal være arrestert.

- Slapp hodet mitt med vilje

De fleste gikk frivillig, men tre - fire personer ble båret ut av politiet.

27 år gamle Eddi mener han ble brutalt behandlet da fire politifolk bar ham ut.

- Jeg gjorde passiv motstand. Fire politifolk bar meg ned trappa, og slapp hodet mitt gjentatte ganger med vilje slik at det traff trinnene, sier han til Dagbladet.no.

Minst 12 politibiler og minst 20 politifolk er fremdeles på stedet. Mange av beboerne står på utsiden med ryggsekker og madrasser. En person klatret oppover veggen på bygningen, og kastet også stein mot politiet.

KASTET UT: Et titalls okkupanter ble kastet ut i dag etter tre dagers okkupasjon av Hausmannsgate 42. Alle foto: Anne Marte Blindheim/ Dagbladet.no
KASTET UT: Et titalls okkupanter ble kastet ut i dag etter tre dagers okkupasjon av Hausmannsgate 42. Alle foto: Anne Marte Blindheim/ Dagbladet.no Vis mer

- Formell feil

Talsmann for nabogården Hausmania, Trond Klykken, opplyser at okkupasjone har vart i tre dager.

Ifølge Erling Folkvord i RV, som er på stedet sammen med Liv Gulbrandsen fra samme parti, har utkastelsen ikke gått riktig for seg.

- Vi har fått opplyst at en byråkrat på lavt nivå har sendt en faks til politiet og bestilt utkastelsen. Ansvarlig byråd, Grethe Horntvedt kjente ikke til saken da vi kontaktet henne, hevder Erling Folkvord overfor Dagbladet.no.

- Dette sier noe om hvordan boligpolitiet tar over der vi skulle hatt boligpolitikk, sier Folkvord, som mener det er byrådens ansvar å gå i dialog med de husløse.

Byråden mener det ikke har skjedd noen feil.

 - Eier av bygningen er Kultur og kontorbygg, som er et kommunalt foretak. De har eget styre og kan ta en slik beslutning på egen hånd. Ofte blir jeg informert om disse sakene, men ikke i dette tilfellet, sier Horntvedt.

- Sniker i køen

På spørsmål om RV støtter okkupasjonen, sier Folkvord at han synes det er bra at husløse tar tomme hus i bruk.

- Det er galskap å la hus stå tomme, sier han.

Horntvedt er uenig.

- Vi har ca. 600 bostedsløse som står i kø for å få bolig. Disse okkupantene sniker i køen, sier hun til Dagbladet.no.

Alternativ kultur

Gården ved siden av Hausmannsgate 42 kalles «Vestbredden» og har vært okkupert siden 1999. Beboerne her er nå i dialog med kommunen om å bli lovlige beboere.

Kulturhuset Hausmania ligger i Hausmanns gate 34 i Oslo sentrum, og rommer produksjons- og visningslokaler for ulike kunstarter. Mest kjent er Grusomhetens Teater, som er bygd opp av skuespiller og instruktør Lars Øyno med støtte fra Kulturrådet.

Etter aktiv kampanje fra leietakerne, kjøpte Oslo kommune lokalene fra Statsbygg i 2004, med det som formål å fortsette driften av kulturhuset.

Ifølge Aftenposten.no brukte politiet helikopter i utkastelsen. Det benekter politiet.

- Helikopteret var tilfeldigvis i området, på vei til et annet oppdrag. Det ble ikke brukt i utkastelsen. Det ble hengende noen minutter over, sier operasjonsleder Jørstad.

.

STORE POLITISTYRKER: 10 - 12 politibiler var på stedet.
KLATRET OPPOVER VEGGENE: Ungdommene protesterete mot utkastelsen fra Hausmannsgate 42.
SLEPT UT: Tre - fire personer opplevde å bli dradd ut av huset.
- FORMELL FEIL: Erling Folkvord sier utkastelsen ikke har gått riktig for seg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer