Kastet ut

Tidligere leder for Representantenes hus, Nancy Pelosi, blir kastet ut av sine kontorer i kongressbygningen. Det har den sittende lederen, Patrick McHenry, bestemt.

Nancy Pelosi er krass i kritikken, etter å ha fått beskjed om å forlate sine kontorer i kongressbygningen. Foto: AP Photo / Jacquelyn Martin / NTB
Nancy Pelosi er krass i kritikken, etter å ha fått beskjed om å forlate sine kontorer i kongressbygningen. Foto: AP Photo / Jacquelyn Martin / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere leder for Representantenes hus, Nancy Pelosi, har fått beskjed om å flytte ut av sitt kontor i USAs kongressbygning på kort varsel.

Det har republikaneren Patrick McHenry, som er fungerende leder for Representantenes hus, bestemt.

Årsaken til utkastelsen er at McHenry selv skal benytte kontorene, ifølge en e-post det politiske nyhetsnettstedet Politico har fått tilgang til.

Pelosi, en av demokratenes største tungvektere, reagerer sterkt på McHenrys beslutning, og langer ut mot det hun mener er både dårlig prioritering og tradisjonsbrudd.

Nekter

Ifølge Pelosi er McHenrys et «skarpt brudd med tradisjon».

- Da jeg tok over som speaker, lot jeg speaker Hastert bruke et betraktelig større kontorkompleks så lenge som han ønsket, sier Pelosi i en uttalelse, ifølge CNN.

ANGREP: Denne videoen viser Nancy Pelosis ektemann, Paul Pelosi, bli angrepet i parets hjem med en hammer. Video: San Francisco Police Department. Reporter: Marte Nyløkken Helseth, Dagbladet TV. Vis mer

Pelosi varsler imidlertid at hun vil nekte å etterfølge påbudet innen tidsrammene som er satt av McHenry, og hevder seg hindret av et besøk til delstaten California.

- Dessverre er jeg i California for å sørge over tapet av, og for å hedre, min kjære venn Dianne Feinstein, sier Pelosi.

Bilder Politico har fått tak i ser likevel ut til å vise at en flytteprosess er i gang på kontorene.

Seinere onsdag kveld melder CNN at det var ingen ringere enn utgående speaker Kevin McCarthy, som ble avsatt som leder for Representantenes hus tirsdag, som skal ha fått McHenry til å kaste ut Pelosi av kontoret sitt, ifølge CNN.

Kjent kontor

Bilder av Pelosis kontorer ble delt verden over, etter at flere av demonstrantene som inntok kongressbygningen den 6. januar, 2021, tok seg inn i lokalene.

Flere medier, blant annet CBS, meldte også at flere demonstranter «jaktet» på den da sittende lederen for Representantenes hus.

Pelosi, som regnes som en av de mektigste personene i amerikansk politikk, og ble for første gang valgt inn i den amerikanske kongressen i 1988.

83-åringen har ofte vært i sentrum for kritikk fra republikansk side, og er også en sentral skikkelse i en rekke miljøer som kan regnes som konspirasjonsteoretiske, noe som også har resultert i trusler.

Halvannet år etter kongressstormingen ble også Pelosis ektemann, Paul Pelosi, skadet da en overfallsmann som angivelig skal ha vært på jakt etter Nancy.

Gjerningsmannen tok seg inn i ekteparets hjem i San Francisco og slo Paul gjentatte ganger med en hammer.

Sarkastisk

Ifølge CNN har McHenry foreløpig ikke kommentert utkastelsen, men nyhetsmediet har vært i kontakt med administrasjonskomiteen for Representantenes hus, som har oppsynet med kontorplasser i kongressbygningen.

Komiteen avkrefter å ha vært involvert i avgjørelsen om å kaste ut Pelosi, selv om beskjeden er sendt ut fra deres kontor.

Den tidligere lederenen for Representantenes hus sparer heller ikke på sarkasmen når hun kommenterer McHenrys beslutning:

- Med alle de viktige beslutningene den nye republikanske ledelsen må ta tak i, som vi alle venter i spenning på, er en av de første handlingene til den nye Speaker Pro Tempore (fungerende leder for Representantenes hus, jour.anm.) å beordre meg til å umiddelbart forlate mitt kontor i kongressbygningen, sier Pelosi i en uttalelse onsdag, ifølge CNN.

Kastet

De «viktige beslutningene» Pelosi nevner refererer trolig til den pågående striden om å få på plass et statsbudsjett.

Det var nettopp at McHenrys forgjenger McCarthy gikk til demokratene for å få et midlertidig statsbudsjett på plass, som vekket harme blant mange på den republikanske siden av Representantenes hus.

Som konsekvens ble mistillitsforslaget reist av Trump-allierte Matt Gaetz, som representerer Florida i Representantenes hus, og McCarthy ble avsatt med 216 stemmer mot 210.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer