Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bøter etter SIAN-demonstrasjon

Kasting ga 12 000 i bot

Politiet kom på døra etter SIAN-demonstrasjon i Oslo.

BOT: Politiet har bøtelagt flere etter at de hindret Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) i å demonstrere på Mortensrud. Vis mer

For to uker siden ble en demonstrasjon i regi av Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) avbrutt av politiet etter at leder Lars Thorsen og de andre deltakerne ble bombardert av gjenstander - hovedsakelig egg og tomater, men også blant annet en kasserolle, bokser og plastflasker ble brukt som kastevåpen.

Blant innvandrere

SIANs demonstrasjon fant sted på Mortensrud - et av nabolagene i Oslo med høyest innvandrerandel i befolkningen.

Motdemonstranter, hovedsakelig venstreradikale antirasister, møtte opp i overveldende flertall og gjorde forholdene svært vanskelige for den lovlige markeringen, med nevnte kasting samt konstant roping som delvis overdøvde det antiislamske budskapet.

DYRT: Slik ser forelegget fra politiet til motdemonstrantene ut. Foto: Privat
DYRT: Slik ser forelegget fra politiet til motdemonstrantene ut. Foto: Privat Vis mer

Politifolk med skjold og sperringer kunne ikke hindre Thorsen i å bli våt til skinnet av rå egg.

- Jævla barbarer! Kast, kast! Dette er ikke norsk oppførsel! ropte SIAN-lederen til sine motstandere - og brukte en koran som skjold mot «prosjektilene» som fløy gjennom lufta.

Til slutt kom politiet til at det var for risikabelt å la markeringen fortsette, og Thorsen og meddemonstantene ble ført i sikkerhet av politiet.

Uniformerte politifolk

Nå har motdemonstrasjonen fått et etterspill. Dagbladet får opplyst at politiet i går kveld gikk dør til dør og leverte forelegg til personer de har identifisert som kastere av gjenstander under markeringen.

Bøtene er på 12 000 kroner.

BOMBARDERT: Lars Thorsen og de andre frammøtte SIAN-medlemmene ble bombardert med gjenstander, hovedsakelig egg og tomater.
Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
BOMBARDERT: Lars Thorsen og de andre frammøtte SIAN-medlemmene ble bombardert med gjenstander, hovedsakelig egg og tomater. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

En av de bøtelagte motdemonstrantene snakker med Dagbladet i dag.

Den 21 gamle mannen forteller at to uniformerte politifolk kom på døra hjemme hos ham og familien i går kveld, og overleverte forelegget. Han fikk fem dager på seg til å vedta boten - dersom den ikke betales, venter 22 dager i fengsel.

Nektet å skrive under

Mannen forteller at han var til stede, men ikke i kontakt med politiet, under demonstrasjonen.

«Politiet [har] rett og plikt til å påtale overtredelsene.» Anine Kierulf, jurist og ytringsfrihetsekspert

- Jeg spurte hva slags bevis de hadde, men det kunne politiet ikke svare på. Jeg nektet å skrive under og har kontaktet advokat. 12 000 kroner er mye penger, sier 21-åringen, som forteller at han kjenner flere andre som har fått forelegg.

Mortensrud-mannen jobber på dagtid og skal begynne på et langt studieløp til høsten. Han er bekymret for at forelegget skal få påvirkning på yrket han har valgt, og reagerer sterkt på at politiet oppsøkte ham hjemme for å forkynne forelegget for ham.

OVERTALLIGE: Motdemonstrantene var svært tallmessig overlegne SIAN på Mortensrud, og overdøvet tidvis grupperingens antiislamske budskap. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
OVERTALLIGE: Motdemonstrantene var svært tallmessig overlegne SIAN på Mortensrud, og overdøvet tidvis grupperingens antiislamske budskap. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

- Naboen sto og så på og spurte moren min om hva som skjedde. Kunne de ikke sendt dette i posten? spør Oslo-mannen.

Han har aldri har hørt om at politiet bruker ressurser på å levere ut bøter på hjemmeadressen til folk, og mener metoden er typisk for hvordan etaten går fram på Mortensrud.

- De går mot oss i stedet for å hjelpe oss, sier han.

- Ikke uvanlig

Harald Nilssen, stabssjef i Oslo politidistrikt, bekrefter at flere forelegg på 12 000 kroner hver ble forkynt på mottakernes hjemmeadresse i går.

- Noen ganger blir de levert personlig, det er ikke uvanlig. Det er greit å få foreleggene ut så fort som mulig, sier Nilssen til Dagbladet.

Det var Oslo-politiet selv som tok initativ til å anmelde de bøtelagte. Dagbladet er kjent med at de har ønsket å forkynne foreleggene i forkant av neste SIAN-demonstrasjon, som er planlagt foran Stortinget lørdag. De ønsker også å vise at å kaste ting under demonstrasjoner vil koste dyrt.

POLITILEDER: Henrik Nilssen er stabssjef i Oslo politidistrikt. Han framholder at politiet er helt meningsnøytrale ved demonstrasjoner som den på Mortensrud. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
POLITILEDER: Henrik Nilssen er stabssjef i Oslo politidistrikt. Han framholder at politiet er helt meningsnøytrale ved demonstrasjoner som den på Mortensrud. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer

- Budskapet er at det ikke er greit å tulle med ytringsfriheten. Bryter du lover og regler og de demokratiske prinsippene, vil du få reaksjon fra politiet, sier Nilssen.

Forelegget er gitt på grunnlag av straffelovens paragraf 181, første ledd - «for ved slagsmål, støy eller annen utilbørlig atferd å ha forstyrret den alminnelige fred og orden». Det går fram at kastingen - eller medvirkning til dette - er den straffbare handlingen.

- Å kaste er et angrep på ytringsfriheten alle parter har i en sånn sak. Da bruker man denne bestemmelsen - det er rett og slett ikke lov, forklarer Nilssen.

Han understreker:

- Ytringsfriheten står og skal stå sterkt i Norge, og når man går inn og ødelegger den, eller ødelegger for ytringer, er det alvorlig, og da må politiet vise reaksjon.

KASTEVÅPEN: En kasserolle var blant gjenstandene som ble kastet mot SIAN.
Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
KASTEVÅPEN: En kasserolle var blant gjenstandene som ble kastet mot SIAN. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

Stor skepsis

Ifølge Dagbladets opplysninger er skepsisen til politiet stor i enkelte miljøer på Mortensrud, og det ble oppfattet som en provokasjon at SIAN-leder Thorsen - som i november ble dømt for hatefulle ytringer - fikk lov til å spre sitt budskap akkurat der.

- De som er blitt ilagt forelegg, deltok i en motdemonstrasjon rettet mot en innvandrer-/islamfiendtlig gruppe. Har dere tenkt på om dette kan piske opp en stemning framfor å dempe den?

- Politiets oppgave er å sørge for at ytringsfriheten overholdes, og når noen bryter demokratiets prinsipper om ytring, blant annet ved å kaste ting, må politiet gripe inn på den ene eller andre måten. Det kan være der og da, eller det kan være i etterkant, gjennom etterforskning med forelegg i ettertid.

- Vil det si at politiet også hadde et øye på demonstrantene, altså SIAN?

- Politiet følger med på alle som demonstrerer - både dem som demonstrerer, og motdemonstranter - og er helt meningsnøytrale i disse situasjonene.

Stabssjefen sier folk skal kunne stole på at politiet ikke bare går etter bare én spesiell gruppe under en slik demonstrasjon.

- Politiet er fullstendig nøytrale og følger med på arrangementet - som består av dem som demonstrerer, og motdemonstrantene, framholder han.

Munnbind

Politiet vil ikke utdype hvordan de har identifisert personene som er ilagt forelegg. Mange motdemonstranter bar munnbind under markeringen.

- Det er klart det gjør det litt mer vanskelig at de har på seg munnbind enn når de er uten, sier Nilssen.

SIAN har publisert en video der det støtt zoomes inn på motdemonstrantene, men det vites ikke hvorvidt denne er brukt i ID-arbeidet.

- Tilhører de bøtelagte et spesielt miljø? Er de kjenninger av politiet fra før?

- De som er bøtelagt nå, er bøtelagt ut fra handlingene på Mortensrud der og da. Det er det eneste jeg kan si, svarer Nilssen.

POLITIET ADVARER: Under en demonstrasjon i Trondheim 29. juni kunne en politimann blitt alvorlig skadd. Video: Snapchat Vis mer

Gir politiet støtte

Ytringsfriheten, og dermed retten til å demonstrere, er sterkt forankret i Norge, først og fremst gjennom Grunnlovens paragraf 100.

Anine Kierulf, jurist og spesialrådgiver ved Norges institusjon for menneskerettigheter, mener politiet har oppfylt sin oppgave når de nå har reagert som de har gjort.

- Det er flere forhold her: 1) Her er det avholdt en lovlig demonstrasjon. Mange misliker ytringene sterkt, men politiet skal beskytte retten til å demonstrere. 2) Motdemonstrantene har like stor rett til å demonstrere. Men å bruke virkemidler som å kaste ting på andre er rett og slett ikke en lovlig ytringsmåte. 3) Å bruke egen ytringsfrihet på en ulovlig måte gjør det vanskeligere for andre å framføre lovlige ytringer, sier Kierulf til Dagbladet.

- IKKE LOV Å KASTE: Å kaste ting på andre er ikke en lovlig ytringsmåte, sier jurist Anine Kierulf. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
- IKKE LOV Å KASTE: Å kaste ting på andre er ikke en lovlig ytringsmåte, sier jurist Anine Kierulf. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer

Ytringsfrihetseksperten minner også om politiets oppgaver:

- De skal gjøre det mulig å holde demonstrasjonen; de skal også gjøre det mulig å holde en motdemonstrasjon; og de skal samtidig opprettholde lov og orden, sier juristen og utdyper:

- SIAN holdt seg innenfor, og motdemonstrantene gjorde det ikke - da har politiet rett og plikt til å påtale overtredelsene.

Mandag fikk Trondheim sin fulle hyre med å håndtere en ny SIAN- demonstrasjon. Også der ble grupperingens medlemmer geleidet bort etter kort tid, etter massiv motstand fra motdemonstranter.

Under opptøyene ble en av politiets tjenestepersoner uten hjelm truffet av en stein i nakken, men ble ikke alvorlig skadd.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!