- Kastrasjon kan gi lettere soning

Sosial- og helsedepartementet har godkjent forskningsprotokollen om frivillig hormonbehandling for sexovergripere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Kjemisk kastrasjon

  • Hormonbehandling av seksualovergripere som demper deres sexlyst, men bare så lenge medisineringen pågår. Medisinene sørger for at produksjonen av testosteron reduseres.
  • For overgriper betyr det at kroppen ikke får varige forandringer, selv om bivirkningene kan være problematiske.
  • Både den normale og abnorme seksualdriften nedsettes. Ennå vet ikke forskerne om effekten kan rettes bare mot den abnorme seksualdriften. Det vil pilotprosjektet på Sør-Trøndelag Psykiatriske Sykehus, avdeling Brøset, kanskje gi svar på.

Det gjør det mulig å lette på soningsvilkårene for dem som følger dette opplegget.

Rådgiver Anne Grete Kvanvig i Helsetilsynet understreker at lettere soningsvilkår vil kreve tett oppfølging utenfor murene. Uteblir pasientene fra avtale om medisinering, bærer det rett i fengsel. Liknende behandling gis i Danmark, der erfaringene er gode. Helsetilsynet anslår at det hvert år er mellom 10 og 15 overgripere som er aktuelle for slik behandling her i landet.

Kastrasjon

Forslaget om «medisinsk kastrasjon» av seksualovergripere er omstridt.

- Motstanden har nok først og fremst vært basert på følelser, men fra vår side er ikke dette kontroversielt. Her dreier det seg om å beskytte andre mot mennesker som har en abnorm seksualdrift. Jeg tror mange som sliter med å holde seksualdriften i sjakk, vil føle lettelse, sier rådgiver Anne Grete Kvanvig til Dagbladet. Medisinsk kastrasjon er allerede et faktum. Flere overgripere lever nå et vanlig liv ute i samfunnet på grunn av disse medisinene.

Frivillighet?

Forutsetningen for at politikerne har sagt ja til denne typen behandling, er at tilbudet om kastrering er frivillig. Medisinen kan gis i tablettform eller som depotinjeksjoner. Velges det siste, er en injeksjon per tredje måned nok.

- Dette er frivillighet på visse betingelser. Vi tenker oss at sikringsdømte kan leve et tilnærmet normalt liv ved hjelp av medisinene. Det eneste vi fratar dem, er et normalt sexliv. Om det er så vesentlig, kan sikkert drøftes. Vi mener hensynet til potensielle ofre er viktigere, sier Kvanvig.

Pilotprosjektet i Trondheim har sin bakgrunn i en stortingsmelding fra 1996- 97, og det er klart politisk flertall for den behandlingen av sexforbrytere som nå skal iverksettes. Om kort tid vil innsatte seksualovergripere ved Trondheim kretsfengsel få tilbud om å delta i pilotprosjektet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer