Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kastrerte menn lever opp mot 19 år lenger

Ny studie hevder de har avslørt hvorfor kvinner lever lenger enn menn.

KASTRERT: To personer, som nyhetsbyrået AP beskriver som evenukker, danser på en båt i Bangladesh i forbindelse med et tradisjonelt båtrarrangement tidligere denne måneden. Foto: AP Photo / A.M. Ahad / NTB scanpix
KASTRERT: To personer, som nyhetsbyrået AP beskriver som evenukker, danser på en båt i Bangladesh i forbindelse med et tradisjonelt båtrarrangement tidligere denne måneden. Foto: AP Photo / A.M. Ahad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):Kastrering har vist seg å ha stor effekt på levetiden til koreanske menn, viser en ny studie, skriver BBC.

Kastrerte menn kan leve opp imot 19 år lengre enn ukastrerte menn fra samme sosiale klasse, og lever «til og med» lengre enn kongefamilien, oppgis det i studien som er publisert i journalen Current Biology.

Testosteron reduserer levetiden I studien har forskerne analysert såkalte evnukkfamilier som levde sammen mellom 1556 og 1861 i Sør-Korea. Gjennomsnittsalderen hos disse mennene var 70 år, og den eldste personen ble hele 109 år.

Til sammenlikning levde menn i adelsklassen i det samme tidsrommet til de ble rundt 50 år, og de kongelige hadde en gjennomsnittsalder på 45 år. Det finnes ingen registreringer av levealderen til kvinner på dette tidspunktet.

Likevel mener forskerne at studien peker mot at det mannlige hormonet testosteron kan redusere levetiden til menn, og at kastrering vil forhindre hormonet fra å bli produsert.

BBC-artikkelen nevner ikke de uforutsette bivirkningene ved en slik drastisk løsning for å øke levetiden.

Uenighet blant forskerne Forskerne ser ut til å være enige om at kvinner lever lengre enn menn. I Norge i dag, for eksempel, er forventet levealder for kvinner 83,5 år og for menn 79,0 år, ifølge Folkehelseinstituttet.

Hvorfor det er slik, derimot, ser forskerne ut til å strides om.

Amanda Sacker, som er forsker ved University College London har i sin forskning vist en sammenheng mellom levealder og situasjonen hjemme for kvinner.

Dersom en mann har en sikker jobb som gir ham en viss handlefrihet og karrieremuligheter, lever han lengre enn en arbeider som gjør rutinearbeid. Hos kvinner betyr derimot jobbsituasjonen mindre enn forholdene innenfor hjemmets fire vegger. Først når forskerene tar det sosiale miljøet i betraktning, blir forskjellene i dødelighet tydelige hos kvinnene, mener hun.

Genforskning Andre forskere mener forklaringen kan være at menn er dårligere til å gå til legen enn kvinner.

I en artikkel publisert i forskningstidsskriftet BioEssays i oktober i fjor, hevdet genforskere ved Gent universitetet i Belgia at kvinner har et sterkere immunforsvar enn menn. Og at menn derfor, bokstavelig talt, blir sykere enn kvinner.

- Det kan nok ha med evolusjon å gjøre. Kvinnen skal ha styrke og evne til å bære fram barn, og også være frisk nok til å kunne overleve og oppdra barnet, forklarer professor Anne Spurkland til VG.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media