Kastrerte okser gir mørest biff

Nordmenn snytes for god kjøttkvalitet, mener biff-forsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Biffen blir mørest når ballene på oksen er borte. Det har biffelsker og forsker Rune Rødbotten, som har doktorgrad på mørt kjøtt, funnet ut.


- Norske kunder blir snytt for god kjøttkvalitet. Oksekjøttet varierer for mye. Ytrefileter fra okse kan være supermøre, men også seige som en skosåle. Fordelen med kastrater er at man unngår de seigeste biffene, sier Rødbotten til VG.

Forskeren har ledet et prosjekt ved Nofima Mat der 46 hanndyr fikk testiklene satt ut av funksjon, før de ble fôret opp og slaktet. Den entydige konklusjonen er at kastrert storfe gir mørere biff enn okser med utstyret på plass.

Kastrerte oker vokser litt saktere, men til gjengjeld kan rundt en firedel av kjøttet brukes som biff.

Okser har til sammenligning bare rundt 12 prosent biffkjøtt. Årsaken er at kastratene har lettere for å legge på seg fett enn oksene. Men uansett fettnivå er evnukkene mørere enn oksene, ifølge forskeren.

Rødbotten er heller ikke bekymret for livskvaliteten til dyrene.

- Kastratene vokser opp som rolige og harmoniske dyr. De slåss ikke med hverandre, og går ikke til angrep på bonden. Mens de fleste okser må holdes inne hele livet, kan kastrater nyte frisk luft og grønt gress på beite. Siden Norge har mye utmark, kan kastrater bety miljøvennlig og rimelig matproduksjon, sier Rødbotten, som legger fram forskningsresultatene på Biff 2010, en kongress for storfekjøttprodusenter 5. og 6. februar.

(NTB)


BØR KASTRERES: Kastrerte okser gir best biffkjøtt. Foto: Torbjørn Berg
BØR KASTRERES: Kastrerte okser gir best biffkjøtt. Foto: Torbjørn Berg Vis mer