Katalanere i stemmekø for å løsrive seg fra Spania

Katalanerne til stemmeurnene i dag.

VIL UT AV SPANIA:  En spanjol vaier med det katalanske flagget i Barcelona i går kveld. I dag stemmer et stort antall katalanere for å løsrive seg fra Spania, til den spanske regjeringens store irritasjon. Statsministeren i Spania kaller dagens uoffisielle folkeavstemming for meningsløs, og ber innbyggerne ta til vettet. Foto: Paul Hanna/Reuters/Scanpix
VIL UT AV SPANIA: En spanjol vaier med det katalanske flagget i Barcelona i går kveld. I dag stemmer et stort antall katalanere for å løsrive seg fra Spania, til den spanske regjeringens store irritasjon. Statsministeren i Spania kaller dagens uoffisielle folkeavstemming for meningsløs, og ber innbyggerne ta til vettet. Foto: Paul Hanna/Reuters/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innbyggerne i Catalonia går til en valgurnene i dag for å stemme for eller mot uavhengighet. Velgerne går til valg på følgende spørsmål: Vil de være en katalansk stat, og i så fall: Skal staten være uavhengig.

Det spanske rettssystemet har erklært dagens valg for grunnlovsstridig, men den katalanske lederen Artur Mar har på forhånd advart den spanske regjeringen om at de ikke må forsøke å stoppe dagens uoffisielle valg.

Spanias statsminister Mariano Rajoy sier at dagens valg ikke betyr noen ting som helst, og ber menneskene i det nord-østlige Spania om å bli «tilregnelige» igjen, melder BBC.

Annerledes enn spanjoler flest Økonomien i Catalonia-området i Spania går langt bedre enn andre regioner i landet. Et stort antall av de 7,5 millioner innbyggerne i Catalonia mener at årsaken til nettopp det, er at de er langt mer hardtarbeidende enn spanjoler forøvrig.

Catalonia-området har lange historiske røtter, og det samme har den katalanske nasjonalismen. Catalonia ble en del av Spania i 1714, men motstanden mot nettopp dette har vært stor siden den gangen. Catalonia har eget språk, egen kultur, egne tradisjoner, egen nasjonaldag, eget flagg og institusjoner med lange tradisjoner.

Når du drar rundt i det nord-østlige Spania, er det ikke det spanske, men det katalanske flagget som vaier overalt.

STEMMEKØ:  Folk står i kø for å være med på den symbolske folkeavstemmingen for uavhengighet i Barcelona i dag. Foto: Albert Gea/Reuters/Scanpix
STEMMEKØ: Folk står i kø for å være med på den symbolske folkeavstemmingen for uavhengighet i Barcelona i dag. Foto: Albert Gea/Reuters/Scanpix Vis mer

Språket er også en avgjørende del av den katalanske selvstendighetstanken. Da utdanningsminister Jose Ignacio Wert for et par år tilbake uttalte at han ønsket mer spansk i skolene, skapte det raseri i den katalanske befolkningen.

Barcelona ut av La Liga? Hvis Catalonia-tilhengerne på sikt klarer å få regionen løsrivet fra Spania, kan regionens store stolthet, fotballaget Barcelona, risikere å bli kastet ut av La Liga.

- Dersom Catalonia blir uavhengig, vil ikke Barcelona bli tillatt å spille i La Liga, sier Javier Tebas i forrige måned.

Årsaken er at Spanias sportslover bare lar ett lag fra ikke-spanske områder lov til å spille i ligaen. Den plassen har den lille fjellstaten Andorra.

STEMMEKLAR:  Denne mannen er tydelig fornøyd med å kunne stemme i dagens symbolske Catalonia-valg. Regjeringen i Madrid har erklært at avstemmingen ikke vil få noen konsekvenser, og ber katalanerne om å ta til vettet igjen. Foto: Josep Lago/Afp/Scanpix
STEMMEKLAR: Denne mannen er tydelig fornøyd med å kunne stemme i dagens symbolske Catalonia-valg. Regjeringen i Madrid har erklært at avstemmingen ikke vil få noen konsekvenser, og ber katalanerne om å ta til vettet igjen. Foto: Josep Lago/Afp/Scanpix Vis mer