Katalanere i stemmekø for å løsrive seg fra Spania

Katalanerne til stemmeurnene i dag.

VIL UT AV SPANIA:  En spanjol vaier med det katalanske flagget i Barcelona i går kveld. I dag stemmer et stort antall katalanere for å løsrive seg fra Spania, til den spanske regjeringens store irritasjon. Statsministeren i Spania kaller dagens uoffisielle folkeavstemming for meningsløs, og ber innbyggerne ta til vettet. Foto: Paul Hanna/Reuters/Scanpix
VIL UT AV SPANIA: En spanjol vaier med det katalanske flagget i Barcelona i går kveld. I dag stemmer et stort antall katalanere for å løsrive seg fra Spania, til den spanske regjeringens store irritasjon. Statsministeren i Spania kaller dagens uoffisielle folkeavstemming for meningsløs, og ber innbyggerne ta til vettet. Foto: Paul Hanna/Reuters/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Innbyggerne i Catalonia går til en valgurnene i dag for å stemme for eller mot uavhengighet. Velgerne går til valg på følgende spørsmål: Vil de være en katalansk stat, og i så fall: Skal staten være uavhengig.

Det spanske rettssystemet har erklært dagens valg for grunnlovsstridig, men den katalanske lederen Artur Mar har på forhånd advart den spanske regjeringen om at de ikke må forsøke å stoppe dagens uoffisielle valg.

Spanias statsminister Mariano Rajoy sier at dagens valg ikke betyr noen ting som helst, og ber menneskene i det nord-østlige Spania om å bli «tilregnelige» igjen, melder BBC.

Annerledes enn spanjoler flest Økonomien i Catalonia-området i Spania går langt bedre enn andre regioner i landet. Et stort antall av de 7,5 millioner innbyggerne i Catalonia mener at årsaken til nettopp det, er at de er langt mer hardtarbeidende enn spanjoler forøvrig.

Catalonia-området har lange historiske røtter, og det samme har den katalanske nasjonalismen. Catalonia ble en del av Spania i 1714, men motstanden mot nettopp dette har vært stor siden den gangen. Catalonia har eget språk, egen kultur, egne tradisjoner, egen nasjonaldag, eget flagg og institusjoner med lange tradisjoner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer