VIL UT AV SPANIA: Artur Mas, i det regjerende partiet Convergencia i Unio (CiU) er blant dem som vil løsrive Catalonia fra Spania. Selv om partiet hans gjorde et dårlig valg, ser det ut til at separatistpartier samlet kan få flertall i parlamentet. Foto: ALBERT GEA / REUTERS / NTB SCANPIX
VIL UT AV SPANIA: Artur Mas, i det regjerende partiet Convergencia i Unio (CiU) er blant dem som vil løsrive Catalonia fra Spania. Selv om partiet hans gjorde et dårlig valg, ser det ut til at separatistpartier samlet kan få flertall i parlamentet. Foto: ALBERT GEA / REUTERS / NTB SCANPIXVis mer

Katalanske velgere støtter partier som vil ut av Spania

Det viser delvise resultater fra regionalvalget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Katalanske velgere støtter partier som vil holde folkeavstemning for løsrivelse fra Spania, viser delvise resultater fra regionalvalget.

Fire separatistpartier i den spanske regionen Catalonia så søndag kveld ut til å vinne majoriteten i regionalforsamlingen, ifølge nyhetsbyrået Reuters, men det regjerende CiU-partiet har mistet støtte i regionen.

Da halvparten av stemmene var talt opp, hadde CiU 48 av de 135 mandatene, altså færre enn de 62 setene partiet har nå, og langt fra absolutt flertall, som partileder Artur Mas tok sikte på å klare. Mas' valgløfte har vært en folkeavstemning om den spanske regionens framtid.

Venstreradikale ERC, som i likhet med CiU ønsker selvstendighet, så søndag kveld ut til å ha gjort et godt valg. Det er imidlertid uklart hvorvidt selvstendighetspartiene totalt sett får nok mandater til å bane vei for en folkeavstemning i løpet av de neste fire årene.

Vind i seilene Oppmøtet søndag tydet på at valget engasjerer den spanske regionen.

- Deltakelse i dette valget er ikke bare viktig for de neste fire årene, men for framtidige generasjoner av katalanere, påpekte Mas' rival Alicia Sanchez-Camacho, den regionale lederen for Partido Popular - partiet som regjerer i Spania.

Økonomien har gitt forkjemperne for selvstendighet vind i seilene i Catalonia. Separatistene mener Spanias mektigste og rikeste region betaler altfor mye til felleskassa, og hevder katalanerne taper 16 milliarder euro i året.

Mas erklærte nyvalg etter at regjeringen i Madrid nektet å gi Catalonia mer makt over egen økonomi og skatteinnkreving.

Advarer - Vi vil klare oss godt, mener Mas om Catalonias evne til å stå på egne økonomiske bein.

Men noen analytikere og eksperter advarer regionen.

- Inntektsfallet vil bli enormt, sier José Luis Feito i Instituto de Estudios Economicos i en analyse av regionens utsikter ved selvstendighet.

Han mener, ifølge nyhetsbyrået AFP, at et selvstendig Catalonia vil bli tvunget ut av EU og eurosonen. Rapporten advarer om et fall på inntil 20 prosent i regionens økonomi og ser for seg uhåndterbar gjeld, stor arbeidsledighet og fall i eksportinntektene.

Et Catalonia utenfor EUs indre marked vil bety enorme utgifter for den livsviktige eksportnæringen, er advarselen fra andre analytikere.

Forholdet til EU Catalonia er industritungt og avhengig av eksportinntektene sine. Regionen sto for over 26 prosent av Spanias eksport i årets første seks måneder.

Hvordan et forhold til EU skal fungere idet Catalonia bryter ut av Spania, er høyst usikkert.

Fra Brussel har holdningen til nå vært at utbryterregioner må søke om eget medlemskap i Unionen dersom de skulle bli selvstendige. En slik søknad kan bli blokkert av Spania i årevis.

Men EU beveger seg inn i ukjent farvann, både politisk og juridisk.

- De europeiske traktatene sier ikke at Catalonia kan bli stående i EU, men det står heller ikke det motsatte, har Mas sagt om reglene i Unionen.

Sliter Andre argumenterer for at det ikke vil være noe problem å beholde euroen, og at EU har mange måter å sikre regionen tilgang til det indre markedet på.

- Jeg tror den økonomiske faren fra Catalonias synspunkt er relativt lav, sier økonomen Xavier Cuadras Morato ved Universitat Pompeu Fabra til AFP.

Catalonia sliter imidlertid som resten av Spania med høy gjeld og stigende arbeidsledighet. Regionen har som følge av en gjeldsbyrde på 40 milliarder euro måttet be myndighetene i Madrid om et kriselån på fem milliarder.

I Madrid argumenterer man for at dette viser at Catalonia trenger den spanske føderasjonen, mens separatistene i nord mener det viser at regionen vil få det bedre på egen hånd.

(NTB)