Katarina slåss for ryktet

Stasi kopierte Katarina Witts kjærlighetsbrev og monterte kameraer i alle rom for å overvåke henne. Nå kjemper Witt for at Stasi-mappene hennes ikke skal bli offentlige. Så hardt kjemper hun at tyskerne lurer på om isprinsessen har å skjule.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stasi går Big Brother en høy gang. Informasjon som de fleste vil kalle irrelevant for landets sikkerhet, ble samlet om kjente og ukjente østtyskere. I mappene er det blant annet informasjon om venner, ekteskap, seksuell aktivitet osv. Den tidligere DDR-skøyteløperen Katarina Witt er blant dem som politiet hadde detaljert informasjon om. I Stasi-mappen hennes kan man blant annet lese at Witt hadde samleie klokka 20. Men dynene ble løftet mer enn i Big Brother: «Samleiet varte i sju minutter», skriver etterretningspolitiet. Katarina Witts mappe inneholder nesten 1400 sider med svært personlig informasjon.

Skal være offentlig

Witt hadde høy status i DDR, og det innebærer at mappen hennes er offentlig. En journalist har nå begjært innsyn i mappen, men den tidligere olympiske mesteren vil ha seg frabedt at den jevne tysker får vite hva Stasi har nedtegnet. Så hardt kjemper hun mot offentliggjøring at tyskerne lurer på om hun har urent mel i posen. Den tyske avisa Bild Zeitung har fått skøytegudinnen i tale. Til Bild sier Witt at hun ikke frykter offentliggjøring. _Det handler ikke om å skjule noe. Det handler om at livet mitt ikke nok en gang skal bli blottlagt, sier hun. Isprinsessen fikk selv tilgang på mappene i 1993. Da leste hun gjennom alt som sto der. _Jeg ble sjokkert. Av og til lo jeg, men ofte gråt jeg, sier hun om gjennomlesningen. _Stasi har spionert på meg siden jeg var ni år gammel. I mappen står til og med at de har kopiert opp kjærlighetsbrevene mine. Stasi har også sørget for å montere overvåkingskameraer i alle rom, bortsett fra på badet. Witt forteller at Stasi prøvde å verve henne, men nekter for at hun har spionert for den fryktede e-tjenesten. _Stasi ba meg skrive til Erich Mielke (tidligere DDR-innenriksminister og Stasi-sjef, red). Teksten var «Alltid i din tjeneste». Men jeg skrev bare «Med vennlig hilsen». Jeg visste for eksempel at min bestevenninne skulle hoppe av til Vesten, men jeg sladret selvfølgelig ikke på henne, selv om jeg fikk bråk med Stasi etterpå, hevder Witt. Det blir opp til tysk rett å avgjøre om mappen med det svært private innholdet skal offentliggjøres.