Katastrofal flystyrt i Russland

Moskva (NTB-AP): Et russisk militært transportfly styrtet i dag ved byen Irkutsk i Sibir. Minst 46 mennesker mistet livet, men uoffisielle kilder antyder at så mange som 150 kan ha omkommet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flystyrten i et sivilt boligområde kan ha krevd så mange som 150 liv, opplyser kilder i undersøkelseskommisjonen til det russiske nyhetsbyrået Interfax. I tillegg til de 46 personene om bord kan rundt 100 mennesker som oppholdt seg i et bolighus som ble truffet av flyet, ha omkommet.

Flyet, av typen An-124, styrtet rett etter avgang, ifølge det russiske forsvarsdepartementets talsmann, oberst Nikolai Baranov. Flyet tok av fra rullebanen til en flyfabrikk i Irkutsk.

Flyet, det største militære transportflyet i verden, styrtet i et boligområde og traff en fem etasjes boligblokk. Nyhetsbyrået Interfax melder at rundt 100 mennesker skal være skadd i tillegg til de 100 omkomne på bakken. Nyhetsbyrået Itar-Tass melder at 16 døde er funnet i ruinene fram til lørdag kveld lokal tid. Irkutsk ligger fem tidssoner øst for Moskva.

Katastrofe

En russisk fjernsynsreporter ga en apokalyptisk beskrivelse at massakren flystyrten skapte.

- Jeg er på åstedet. Det er vanskelig for meg å snakke, sa Valerij Patsjekunin til den nasjonale tv-kanalen ORT.

- Jeg ser en fen etasjes bygning fullstendig rasert. Halen på flyet har tippet over mot en nabo-bygning, fortsatte han.

Et barnehjem for flere hundre foreldreløse barn ble overspøytet med vann.

- Men de har ikke klart å slukke flammene enda.

150 barn og 10 voksne som oppholdt seg i barnehjemmet ble evakuert. Sju av barna ble behandlet for brannskader på byens sykehus sammen med fem andre.

Rundt 200 brannmenn kjempet med flammene. Tre timer etter flystyrten raste brannen nærmest uhemmet etter den voldsomme eksplosjonen da flyet traff bakken. Brannen dekket et område på rundt 1.000 kvadratmeter.

46 ombord

Ombord i flyet var to mannskaper på til sammen 16 personer og 30 spesialister som fulgte lasten, to jagerfly av typen Sukhoi-30. Flyet skulle via Vladivostok til Vietnam

Talsmenn for det lokale sivilforsvaret sier til nyhetsbyrået Itar-Tass at flyet styrtet i fabrikk- og boligområdet Leninskij i bydelen Irkutsk-2 i utkanten av selve byen.

Flyet styrtet etter at to av motorene sviktet, sa kilder i den oppnevnte undersøkelseskommisjonen til Itar-Tass. Det blir også spekulert på om flyet var overlastet.

Krisemøte

President Boris Jeltsin sammenkalte regjeringen til krisemøte for å drøfte ulykken og statsminister Viktor Tsjenomyrdin sendte sine kondolanser til ofrenes familier. Det var imidlertid uklart hvor mange av de omkomne som var identifisert lørdag ettermiddag.

En regjeringsoppnevnt kommisjon skal granske årsaken til ulykken. Sjefen for det russiske luftforsvaret, general Pjotr Deinekin, fløy straks til ulykkesstedet sammen med Russlands viseforsvarminister.

Været var bra da ulykken skjedde.

KNUST: Halepartiet fra flyet som styrtet i et boligområde i Irkutsk i dag
Flytypen som styrtet