Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Katastrofal situasjon for flyktningene

- Den systematiske fordrivelsen av kosovoalbanere har skapt en flyktningesituasjon av katastrofale proposjoner, mener FNs flyktningekommissær (UNHCR).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Flyktningestrømmen har vokst de humanitære organisasjonene over hodet, sa UNHCRs talskvinne Judith Kumin.

Flyktningestrømmen fra Kosovo til Albania har skapt en situasjon Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) beskriver som «nød i nøden» - fordrevne mennesker uten mat og klær kommer i tusentall til Europas fattigste land. Der er ikke noe nødhjelpsapparat parat, og de internasjonale hjelpeorganisasjonene virker som tatt på sengen.

Over ti tusen flyktninger passerte gjennom grenseovergangen Morino og inn i Albania natt til fredag, sier OSSE. Over hundre tusen kosovoalbanske flyktninger har tatt seg inn i dette fattige landet.

- De kommer fra Pristina, sier OSSEs talsmann i Tirana, Andrea Angeli.

- Ute av kontroll

- En ny flyktningebølge startet i går, og den fortsetter. Dette er en nødsituasjon i en nødsituasjon. Det skal bli en virkelig vanskelig situasjon å ta hånd om, sier Angeli.

Albanske myndigheter bekrefter at en ny strøm med flyktninger har kommet siden skjærtorsdag.

- Situasjonen er ute av kontroll. Det er katastrofalt, sier informasjonsminister Mussa Ulqini. Han forteller at myndighetene har gitt ordre om at alle skoler i regionen skal stenge, slik at bygningene kan brukes av flyktningene.

Rundt et halvt tusen flyktninger passerer Morina-overgangen hver time, beretter AFPs korrespondent fredag. OSSE i Tirana hevder at et sted mellom 50.000 og 100.000 mennesker venter på å slippe inn i Albania.

EU drøfter krisen neste uke

Mens flyktningesituasjonen i Albania holder på å bli akutt, tar EUs utenriksministre påskeferie og møtes først torsdag i neste uke for å drøfte Kosovo-krisen.

EUs utenriksministre skal da samles i Luxembourg for å drøfte blant annet flyktningesituasjonen, sa EUs kommissær for humanitære saker Emma Bonino langfredag.

EU har gjort en avtale med USAs viseutenriksminister Strobe Talbott om at han skal komme til Brussel neste uke for å samordne giverlandenes innsats for å hjelpe flyktningene.

Også FNs høykommissær for flyktninger skal drøfte flyktningekrisen over påske i Geneve.«Schindlers liste»Bonino kom rett fra besøk i Albania og Makedonia, der hun hadde fått et inntrykk av flyktningesituasjonen. Synet av alle menneskene som flykter fra Kosovo minner om scener fra «Schindlers liste», sa hun, med referanse til Steven Spielbergs filmatisering av holocaust.

Men også inne i Kosovo-provinsen er et ukjent antall mennesker på flukt fra de jugoslaviske styrkene og politiavdelingene. For å hjelpe internflyktningene må det settes inn en internasjonal væpnet styrke, sa Bonino.

- Hvis vi skal gjenoppta den humanitære hjelpen til mennesker i Kosovo-provinsen, må vi avgjort ha væpnet beskyttelse, sa hun, og la til at det vil være tillatt etter Geneve-konvensjonen og den europeiske menneskerettighets-erklæringen.

Bonino svarte unnvikende på spørsmål om hun er tilhenger av at NATO må sette inn bakkestyrker i Kosovo: - Jeg vil si at hvis det er problemer, må vi finne en løsning, var alt hun ville si.

(NTB-AFP)