Oljesøl

- Katastrofal situasjon

Et rustent oljefartøy i Rødehavet kan forårsake en historisk stor oljelekkasje. I verste fall kan det resultere i massedød.

KAN BLI KATASTROFE: Det 45 år gamle oljefartøyet Safer har ikke blitt vedlikeholdt siden 2015. Foto: NTB Scanpix
KAN BLI KATASTROFE: Det 45 år gamle oljefartøyet Safer har ikke blitt vedlikeholdt siden 2015. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Houthi-opprørerne i Jemen kontrollerer et oljefartøy som inneholder 1,1 millioner fat olje. Det er fire ganger så mye som det som lekket ut da Exxon Valdez grunnstøtte utenfor Alaska i 1989.

Fartøyet FSO Safer ligger i Rødehavet 7 kilometer fra Jemens kyst og er ikke blitt vedlikeholdt siden 2015.

Kan føre til sult og massedød

- Vi har ingen plan b, sier Jemen-spesialist i FN John Ratcliffe til The New Yorker.

- Det ville vært en katastrofal situasjon, fortsetter han.

Den mulige oljekatastrofen blir omtalt i en studie publisert i tidsskriftet Nature Sustainability.

Hvis oljen lekker ut, kan ni millioner mennesker miste tilgangen til rent vann og sju millioner miste matforsyningene, noe som vil føre til massedød som følge av sult, uttørking og vannrelaterte sykdommer.

Ønsker løsning

Ifølge Al Jazeera har FN kommet på banen for å få eksperter på skipet flere ganger.

I juni ble Houthier likevel anklaget for å utsette en teknisk vurdering. Det til tross for at opprørsgruppen tidligere hadde gitt tillatelse til å gjennomføre vurderingen.

Houthier har også blitt anklaget for å ha utsatt og finne en løsning på safer-krisa for å vinne fram politisk. De selv, derimot, mener FN har skyld i at samtalene har blitt brutt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer