Katastrofalt dårlig for Persson

De svenske sosialdemokratene gjør et katastrofalt dårlig valg. Men den første relativt sikre prognosen viser at de to venstrepartiene får flertall sammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er også tvilsomt om det finnes noe borgerlig alternativ.

Den første relativt sikre valgprognosen i kveld bekreftet tendensen fra de to valgdagsmålingene som ble offentliggjort i 20-tiden - at sosialdemokratene gjør det svært dårlig.

I den første prognosen havnet Socialdemokraterna på 36,7 prosent, som tilsvarer nivået for de dårligste meningsmålingene før og like etter valget.

Vinnere

Kristdemokraterna og Vänsterpartiet er som ventet valgets store vinnere. Vänsterpartiet får 13,2 prosent, noe som ligger nær de aller beste meningsmålingene.

Socialdemokraterna får ifølge denne prognosen flertall sammen med Vänsterpartiet, som Socialdemokraterna ikke vil ha i regjering, men gjerne støtte seg på. Hvis prognosen holder slipper Persson å trekke inn enda et parti for å styre videre. Det ville i såfall vært det lille Miljøpartiet, som står langt fra regjeringspartiet i mange spørsmål.

Ikke alternativ

Göran Persson vil dermed måtte lede en historisk svak mindretallsregjering hvis han fortsetter å regjere. Men det er tvilsomt om det finnes noe alternativ.

De fire borgerlige partiene får i den første prognosen 45 prosent av stemmene. Men alle de borgerlige partiene unntatt Kristdemokraterna gjør et dårlig valg. Kristdemokraterna får 11,6 prosent av stemmene, men både Centerpartiet og Folkpartiet er sterkt svekket. Moderaterna får 20,9 prosent, 1,5 prosent dårligere enn da de den borgerlige koalisjonen ble kastet ut av regjeringskontorene i 1994.

(NTB)