- Katastrofalt for politiet

Politiets Fellesforbund slakter Storberget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Det er et katastrofalt budsjett for politiet, sier leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund i en pressemelding.

Han slakter regjeringens budsjettforslag for justissektoren.

- Når alle politiske satsinger og prosjekter er finansiert og lønns- og prisveksten er dekket opp fullt ut, viser vår analyse at det blir nedgang i realveksten på driftsbudsjettet. Det er en katastrofe i dagens situasjon, sier forbundslederen.

De nesten 800 millioner kronene regjeringen har spyttet inn i politiet skal brukes til å øke antallet studenter på Politihøgskolen til 552, satsing på sivile stillinger i politiet og seniorpolitiske tiltak.

- Endrer ingenting

Målet med de to siste punktene er å frigjøre politiressurser. I tillegg er det satt av 561 millioner kroner til det nye nødnettet.

- Det er satt av usle 10 millioner til å satse på sivile stillinger. Dette utgjør 20 stillinger på landsbasis, sier Johannessen til Dagbladet.no.

Betyr dette at man kan frigjøre 20 politifolk til å operere i gatene?

SLAKTER STORBERGET: Leder Arne Joahnnessen i Politiets Fellesforbund slakter Storbergets budsjettforslag. Foto: Heiko Junge/Scanpix
SLAKTER STORBERGET: Leder Arne Joahnnessen i Politiets Fellesforbund slakter Storbergets budsjettforslag. Foto: Heiko Junge/Scanpix Vis mer

- Så enkelt er det nok ikke, men poenget er at hvis de hadde satset og opprettet 150 - 200 stillinger, så kunne vi sett en effekt. Dette endrer ingenting, sier forbundslederen.

Frykter for gatebildet

Han frykter at faren for å bli utsatt for hverdagskriminalitet for folk flest ikke bedres etter dette budsjettforslaget.

- Det er en videreføring av et politi på sparebluss. Storberget tar ikke innover seg den krisen politiet er i. Dette bedrer ikke motivasjonen som kan gi effekt. Han svikter totalt, sier han.

I all kritikken har Johannessen også plass til et par positive ord etter å ha sett forslaget.

- Det er bra at det satses på politiutdanning og DNA-prosjektet, sier han før det blir negativt igjen:

- Storberget lovte at det skulle bli politiets år neste år i fjor og året før der igjen. Nå svikter han igjen. Jeg er redd justisministeren vil bli husket som kriminalomsorgministeren, dersom han ikke får fortsette. Det er fint å satse på kriminalomsorgen, men det må være balanse, sier Johannessen.