Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Corona

- Katastrofalt utbrudd

Anthony Fauci frykter skrekkscenario dersom USA ikke får kontroll på coronapandemien. Nå har Trump rensket markedet for coronamedisin.

BEKYMRET: USAs smittevernekspert Anthony Fauci innrømmer at landet ikke har kontroll, og advarer mot skrekktall. Foto: AFP
BEKYMRET: USAs smittevernekspert Anthony Fauci innrømmer at landet ikke har kontroll, og advarer mot skrekktall. Foto: AFP Vis mer

Anthony Fauci, USAs ledende ekspert på infeksjonssykdommer, er bekymret over landets manglende kontroll på coronaviruset.

I fire av de siste fem dagene har USA registrert over 40 000 nye smittetilfeller daglig. Tirsdag alene ble det registrert over 44 000 nye tilfeller, ifølge John Hopkins-universitetet.

Under en høring i det amerikanske Senatet tirsdag, advarte Fauci mot den faretruende trenden i flere av landets delstater.

- Vi har nå over 40 000 nye tilfeller daglig. Jeg ville ikke blitt overrasket om vi når 100 000 om dagen, hvis dette ikke snur, så jeg er veldig bekymret.

Fauci, som også er direktør for National Institute of Allergy and Infectious Diseases, ville ikke spekulere i hvor mange amerikanere som kommer til å dø av covid-19, men ser med bekymring på utviklingen i landet.

- Jeg kan ikke forutse det nøyaktig, men det kommer til å bli veldig forstyrrende. Det kan jeg garantere, sa Fauci til de frammøtte senatorene

- Feil retning

Med over 2,6 millioner tilfeller, er USA det landet i verden med flest coronasmittede. I tillegg er over 127 000 amerikanere døde som følge av viruset, ifølge John Hopkins.

Oversikten til Worldometers rapporterer imidlertid om over 130 000 coronarelaterte dødsfall, samt 2,7 millioner smittetilfeller.

Ifølge Centers for Disease Control (CDC) skal det være store mørketall, og det reelle tallet kan være nærmere 20 millioner tilfeller.

På spørsmål fra den demokratiske senatoren Elizabeth Warren om USA var på vei i riktig retning vedrørende smitteutbruddene, svarte Fauci nådeløst:

- Jeg tror tallene snakker for seg selv.

- Jeg er veldig bekymret, og jeg er ikke tilfreds med hva med skjer, for vi er på vei i feil retning dersom du ser på kurven over nye tilfeller. Vi må gjøre noe, og vi må gjøre det raskt, sier Fauci og legger til:

- Vi har åpenbart ikke kontroll akkurat nå

Katastrofalt

Smittevernstoppen uttrykte også sterk bekymring over amerikanere som ikke vil følge retningslinjene fra landets helsemyndigheter, eller lytte til vitenskapelig data.

- Vi er midt i et katastrofalt utbrudd, og vi trenger å bli rettledet av vitenskapelige prinsipper, sa Fauci.

Stenger ned

Rundt halvparten av de nye tilfellene skal i all hovedsak stamme fra de fire delstatene Texas, Arizona, California og Florida.

Den republikanske guvernøren i Texas, Greg Abbott, har lenge vært en sterk motstander av coronarestriksjonene, men ble fredag i forrige uke sett seg nødt til å stenge delstatens barer og utesteder, som hovedsakelig selger alkohol, for å begrense smitten. Det samme gjorde guvernøren i Florida.

Arizona og California har siden fulgt etter, og satt gjenåpningen på pause.

Totalt har 19 delstater enten stanset gjenåpningen, eller innført strengere restriksjoner den siste tiden, ifølge CNN.

POLITIET TOK KONTROLL: Flere supportere ble sendt på en buss etter opptrinnet. Foto: Presse-fotos.dk/Ritzau Scanpix/NTB Scanpix Vis mer

Samtlige av de fire delstatene har et reproduksjonstall, det såkalte R-tallet, over én.

Tallet indikerer hvor hyppig coronasmitten sprer seg i et gitt sted. Et tall under én tilsier at smitteforekomsten minsker.

Per dags dato har 35 av 50 delstater et reproduksjonstall over én, ifølge en oversikt.

Tirsdag kunngjorde EU at de skal åpne yttergrensene for reisende fra 14 ulike land fra og med 1. juli. Amerikanske borgere har imidlertid fortsatt innreiseforbud grunnet smittesituasjonen i landet, som tilsynelatende er ute av kontroll.

Rensker markedet

Donald Trump har tidligere snakket varmt om malariamedisinen hydroksyklorokin. Presidenten har oppfordret amerikanere til å ta legemiddelet mot covid-19, dette til tross for at det ikke finnes grunnlag for å si at det har positiv effekt.

The Guardian melder onsdag at USA har støvsugd markedet for coronamedisinen Remdesivir, som derimot skal ha lindrende effekt på alvorlig syke coronapasienter.

Legemiddelet, som i utgangspunktet var ment for ebolaepidemien, er patentert av selskapet Gilead. Dermed har selskapet monopol på medisinen Trump-administrasjonen nå har sikret seg.

Totalt skal det dreie seg om hele 500 000 brukerdoser av legemiddelet, noe som utgjør hele produksjonen til Gilead i juli og 90 prosent av produksjonen i august og september.

- De har tilgang til det meste av forsyningen av Remdesivir, så det er ikke noe igjen til Europa, sier Andrew Hill, seniorforsker ved Liverpool University, til avisa.

Ifølge Hill vil Remdesivir avlaste helsetjenestene ved at pasientene kan skrives ut raskere, samt at flere vil overleve, men dette er per nå ikke blitt dokumentert, ifølge The Guardian.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!