Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nominasjonskampen:

- Katastrofalt

USA-ekspert Torbjørn Lindstrøm Knutsen mener at Joe Bidens resultat i New Hampshire er katastrofalt. Videre spår han at Biden vil bli påført nådestøtet supertirsdag.

TAPER: Joe Biden gikk på et nederlag i New Hampshire, og den tidligere favoritten blir nå av noen omtalt som en outsider. Men Biden peker på at nesten ingen minoriteter har fått gitt sin stemme ennå. Video: AP Vis mer

I både Iowa og New Hampshire har forhåndsfavoritten Joe Biden gått på sviende nederlag. Natt til onsdag reiste han plutselig fra egen valgvake og vendte nesa mot Sør-Carolina, hvor det avholdes nominasjonsvalg i slutten av februar.

- Biden har gjort det uventet dårlig. Det er helt katastrofalt, fastslår USA-ekspert ved NTNU, Torbjørn Lindstrøm Knutsen, overfor Dagbladet.

Knutsens kollega, Espen Moe, sier til Dagbladet at Bidens videre kandidatur står og faller på resultatene i delstater som Pennsylvania og Wisconsin. Disse nominasjonsvalgene finner sted i april.

Knutsen mener derimot at Biden vil bli påført nådestøtet allerede supertirsdag, som finner sted 3. mars.

- Jeg kan godt tenke meg at det vil lønne seg for Biden å trekke seg. Dette for å samle det demokratiske feltet, men også for egen skyld. For dersom han blir en av de store kandidatene i Midtvesten, vil han bli ødelagt av Trumps propaganda.

Knutsen spår at Biden vil se hvordan det går i nominasjonsvalgene i Nevada og Sør-Carolina i februar.

- Men den viktigste hindringen er supertirsdag. Biden vil være med i kampen fram til da. Dersom han trekker seg på et så tidlig tidspunkt, vil det være veldig overraskende med tanke på hvor han sto før Iowa. Han var selve kandidaten. Den som var forespeilet å vinne nominasjonskampen. Det var han og Sanders som skulle kjempe i toppen.

Bidens problemer

Han mener at det kan være alderen som spiller Biden et puss. Kollega Espen Moe mener imidlertid at Bidens største problem er at han tilsynelatende ikke genererer nok entusiasme.

- Det er nok mange som er overrasket over Bidens resultater så langt, sier Moe til Dagbladet og fortsetter:

- Problemet med Demokratene er at de har en så sterk venstrefløy, som ikke aksepterer moralsk lunkne løsninger. De vil ha en kandidat som er ren. En som ikke har blitt skitnet til gjennom tiår i politikken. En som ikke har skjeletter i skapet. Her sliter Joe Biden.

GA OPP: Andrew Yang trekker seg fra demokratenes nominasjonskamp etter et blytungt nederlag i New Hampshire. Video: CNN Vis mer

Warren skuffer

I tirsdagens nominasjonsvalg i New Hampshire endte Biden opp med 8,4 prosent, mens Elizabeth Warren endte med 9,3 prosent. Dette er et godt stykke bak Bernie Sanders med 25,7 prosent og Pete Buttigieg på 24,4 prosent.

Warren har grunn til å være skuffet, ifølge Moe.

. Elizabeth Warren bør definitivt være skuffet over hvor dårlig det har gått så langt. For fire måneder siden var hun den kandidaten alle snakket om.

Warren er senator for Massachusetts. Både Massachusetts og New Hampshire er del av regionen New England. Dermed kan tirsdagens nominasjonsvalg anses som hjemmebane for Warren.

- Er det da særlig skuffende med et slikt resultat?

- Ja, det er ekstra surt for henne, sier Moe.

WARREN: Elizabeth Warren gjorde ikke et så godt resultat som hun hadde håpet. Men hun er tydelig på at hun blir ikke borte med det første. Video: CNN Vis mer

Fornøyde republikanere

Så langt mener Moe at det er Republikanerne som er den foreløpige vinneren av Demokratenes nominasjonskamp. Samtidig understreker han at det også i 2016 var vanskelig å se for seg en god kandidat på dette tidspunktet.

- Republikanerne er nok fornøyd med tingenes tilstand nå. Demokratene har ingen innertierkandidater. Det som likner mest på en innertier, er Sanders. Og han er det mulig å framstille så ekstrem at han i liten grad er valgbar, sier Moe og fortsetter:

- Jeg mistenker veldig sterkt at det er Bernie Sanders og Pete Buttigieg som har størst sjanse til å vinne primærvalgene. Men vinneren her er Donald Trump. Republikanerne har ei lang liste med ting de kan si for å sverte ham i et eventuelt presidentvalg. De kommer til å kalle ham en gal kommunist, noe allerede har begynt med.

Moe sikter til Trumps intervju med Fox News før Super Bowl.

- Jeg mener at han er en kommunist. Når jeg tenker på Bernie, så er kommunisme det første som slår meg, sa han og fortsatte:

- Man kan si at han er en sosialist. Men giftet ikke han seg i Moskva?

Sanders rykket raskt ut i Fox News og uttalte at han« åpenbart ikke er en kommunist». Samtidig kalte han Trump en «notorisk løgner», for å hevde at han giftet seg i Moskva.

- Sanders er på mange måter en drømmekandidat for Trump. Dette fordi det er mulig å male ham så langt til venstre at det skal mye til for at svingvelgerne kommer ut i store mengder.

GRATULERER: Utofrdrer Pete Buttigieg gratulerer Bernie Sanders med seieren i New Hampshire i natt. Video: CNN Vis mer

Outsideren Bloomberg

Til nå har milliardæren Michael Bloomberg brukt hele 200 millioner dollar av egen lommebok på sin valgkampanje. Dette har betalt seg. Nylig hadde han en oppslutning på 15 prosent på en nasjonal måling, bare slått av Sanders med 25 prosent og Biden med 17 prosent.

At de moderate kandidatene til nå har oppnådd såpass skuffende resultater, gjør at Bloomberg er en mann å følge med på, mener Moe.

- Han har ikke blitt tatt særlig alvorlig fordi han ikke har vært en nok toneangivende politiker. I tillegg har han valgt en helt annen strategi. Men hvis målingen betyr at det er såpass stor misnøye med sentrumskandidatene, så har han en sjanse. Han er steingammel, og kjører en politisk kampanje som er helt annerledes enn de andre. Det kan knapt nok kalles en politisk kampanje, sier Moe og fortsetter:

– Det kan fremdeles tenkes at Bloomberg kan seile opp som seierherre. Det var jo det som skjedde for fire år siden: En milliardær som klarte å skape seg et navn fordi han sto på utsida av politikken og ikke tilhørte establishmentet.

KLOBUCHAR: Amy Klobuchar tar en overraskende tredjeplass i New Hampshire. Video: CNN Vis mer

Tviler på Buttigieg

Amy Klobuchar kunne juble over et knallsterkt resultat i natt med hele 19, 8 prosent oppslutning. Altså omkring 10 prosentpoeng mer enn både Warren og Biden.

- Kan Klobuchar avskrives som en middelhavsfarer?

- Antakeligvis, men det er litt trist. Dette fordi hun har kombinasjonen av valgbarhet og et budskap som kunne ha fanget opp store deler av Demokratenes velgere. Så hun er egentlig en veldig god kandidat fra et faglig perspektiv. Samtidig har hun liksom ikke kommet helt med. Det er vanskelig å si hvorfor det har blitt slik, men hun har et vanskelig navn og representerer en stat som ikke er kjempepopulær. Men det samme kunne man jo sagt om Pete Buttigieg også.

Buttigieg har oppnådd overraskende sterke resultater både i Iowa og New Hampshire. Likevel tviler Moe fortsatt på hans sjanser.

- For noen måneder siden hadde vi på NTNU besøk av den amerikanske spinndoktoren Frank Luntz. Han mente at Buttigieg ikke har kroppsspråket til å bli president. At han står og gjemmer seg bak podiet, og likner for mye på en speidergutt.

– Samtidig snakker Buttigieg veldig godt for seg, og man får litt Obama-følelsen av ham. Men vi har enda til gode å se hvordan han vil stå opp for seg selv i et eventuelt gateslagsmål mot Trump, avslutter Moe.