Laks

- Katastrofalt

Forrige uke ble det satt store restriksjoner for fiske ved en populær elv utenfor Alta. - Det er stansa fiske i flere hundre elver i landet, sier ekspert.

DEBATT: Lakseoppdrett har lenge blitt diskutert på norsk jord. Foto: Berit Roald / NTB
DEBATT: Lakseoppdrett har lenge blitt diskutert på norsk jord. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forrige uke besluttet Eiby Jeger- og fiskeforening (EJFF) å frede all laks over sju kilo i Eibyelva i Nord-Norge. Elva ligger cirka 8 kilometer sør for Alta sentrum og er et populært sted for ivrige fiskere.

Men etter at en drivtelling ble gjennomført i elva, tas det nå ytterligere grep. Med umiddelbar virkning opplyser foreningen at det nå ikke er lov å ta laks som veier tre kilo eller mer, samt alt av hunnfisk i elva.

- Det er stansa fiske i flere hundre elver i landet, sier Øyvind Røren Fjeldseth, fiskekonsulent i Norges Jeger- og fiskerforbund, til Dagbladet.

Når Dagbladet slår på tråden, står han i en elv utenfor Kirkenes og prøver fiskelykken selv.

- Tre kilo er vel en fisk på rundt 65 centimeter. Det er ikke uvanlig å sette inn slike restriksjoner. Jeg står i en elv akkurat nå hvor maksmålet er 70 centimeter. Årsaken er jo at det ikke står så veldig bra til. Det er et forsøk på å begrense beskatninga, spesielt med stor hunnfisk, men å fortsatt ha åpent for fiske.

Stor variasjon

- Hvordan står det til med den generelle laksebestanden i Norge?

- Det er bestandsvariasjon, men den er på rødlista - altså det som kalles for nærtrua. Enkelte kan være veldig sterke, mens andre kan være ganske svake, sier Fjeldseth.

Han er klar på hva som er årsaken til at enkelte sliter.

- Den største enkeltfaktoren er oppdrettsnæringa. Lakselus særlig, men også rømt oppdrettslaks.

Oppdrettsanlegg i Norge har lenge vært en betent debatt her til lands. I fiskehelserapporten fra 2021, kommer det fram at det døde totalt 54 millioner laks i oppdrettsanlegg i havet i fjor - cirka åtte millioner kom fra algekatastrofen i Nordland og Troms.

- Situasjonen preges av en rekke ulike sykdommer og lusebehandlinger som er en stor belastning for oppdrettsfisken, skriver Veterinærinstituttet.

STJØRDALSELVA: Sebastian Hauge Andersen fikk oppfylt guttedrømmen etter at han fikk en kjempestor laks på kroken 22. august. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: Privat. Vis mer

Jobber med løsninger

Fjeldseth er ikke i tvil om hvor skadelig oppdrettsanlegget kan være for fisken.

- For sjøørret er det katastrofalt, spesielt på store deler av vestlandskysten. På laks er det litt mer variert, men det er regna som den største faktoren for særlig lakselus.

Han forteller at næringa aktivt prøver å gjøre noe med problemet.

- Målet for vår del er å få næringa i en produksjonsform hvor vi unngår lakselusutfordringer. Det drives mye innovasjon, så det er ikke sånn at næringa ikke prøver å finne løsninger, men vi er ennå et godt stykke unna å komme ditt vi vil, avslutter fiskekonsulenten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer