Katastrofe for Nordea-fond

En aktiv forvalter viktigste oppgave er å levere bedre avkastning enn indeks. Nordea SMB og forvalter Robert Lingaas har gjort det motsatte i mange år.

 Svake tall:  Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea sier de jobber fortløpende for å snu den svake avkastningen. Foto: Iván Kverme
Svake tall: Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea sier de jobber fortløpende for å snu den svake avkastningen. Foto: Iván KvermeVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Vil du betale 2 prosent av sparepengene dine hvert år for at noen skal gi deg negativ avkastning? Altså tape penger for deg?

Det er det 7.328 Nordea-kunder som fortsatt velger å gjøre. De sitter nemlig med andeler i Nordea SMB, Norges dårligste fond. Og de sitter med over 20.000 kroner hver i fondet, skriver Finansavisen.

Httil i år er Nordea SMB ned 14,4 prosent, mot en nedgang på 2,6 prosent for referanseindeksen (Oslo Børs Small Cap Index).

Uansett om man ser på ett, tre, fem eller ti års historikk er Nordea SMB det dårligste fondet i Norge.

«Småaksjer» har generelt gjort dårligere enn børsen i de samme tidsrommene, men Nordea SMB har i tillegg gitt over 20 prosent lavere avkastning enn småaksjer som gruppe. Det forklarer fondets forvalter, Robert Lingaas, slik:

- Nordea SMB har fokusert på de mindre aksjene innen SMB-segmentet da vi har en rekke andre aksjefond, og vi ønsker å ha en klart forskjellig profil på dette fondet. De aller minste aksjene har gitt klart svakere avkastning enn de store aksjene innen SMB-segmentet, sier han til Finansavisen.

Jo mindre, jo verre, altså. Og Nordea SMB har valgt de aller minste aksjene.

De siste fem årene har Nordea SMB nå en annualisert avkastning på minus 1,4 prosent. Ingen andre norske fond har tapt penger for kundene i samme tidsperiode.

- Vi er ikke fornøyd med avkastningen i dette fondet i de siste årene. De andre norske aksjefondene våre har gitt langt bedre resultater, men vi tror at småselskap over tid kan gi god avkastning slik de har gjort i et langt perspektiv, sier Lingaas til Finansavisen.

Han får støtte av Nordeas investeringsdirektør Robert Næss.

- Vi gjør fortløpende vurderinger for å snu denne utviklingen, sier han til Finansavisen.

Selv om Nordea SMB har gått trått, kan Næss vise til meget sterke resultater i fondene han selv forvalter.

Blant annet har Nordea Norge Verdi utviklet seg klart bedre enn Oslo Børs i år, og ligger så langt 2,6 prosent foran indeks.

De stabile globale aksjene han forvalter for kunder over hele verden er samtidig klart best i Norge, både i år og siste fem år.

Flere nyheter Anbefaler syv aksjer
DNB Markets tar inn to nye aksjer
Rød ukestart på børsen