JEVNET MED JORDA: Dette bildet viser Victory Island fire dager etter at tyfonen slo inn over Filippinene. Foto: Ted Aljibe/AFP/Scanpix
JEVNET MED JORDA: Dette bildet viser Victory Island fire dager etter at tyfonen slo inn over Filippinene. Foto: Ted Aljibe/AFP/ScanpixVis mer

- Katastrofe i samme skala som Haiti

- Situasjonen på Filippinene er en megakatastrofe. Katastrofen er i samme skala som skala som jordskjelvet i Haiti, sier Andreas von Weissenberg i Den internasjonale røde kors-komiteen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge von Weissenberg arbeider allerede 25 avdelinger i Røde Kors i de katastroferammede områdene. Han sammenligner katastrofen med jordskjelvet i Haiti, der det antas at over 100.000 mennesker omkom.

Tidlig mandag morgen kom et team med leger, sykepleiere og koordinatorer fra organisasjonen Den skandinaviske barnemisjonen fram til den hardt rammede byen Tacloban.

- Det går nesten ikke an å komme seg hit. Men vi har nå klart det. Vi har kommet fram til et sted som er fullstendig ødelagt. Tacloban er som en spøkelsesby, sier Thord Dahl, ansvarlig for barnemisjonens arbeid i Filippinene, til nyhetsbyrået TT.

ENORME KREFTER: Slik ser det ut i Anibong, Tacloban. Foto: Noel Celis/AFP/Scanpix
ENORME KREFTER: Slik ser det ut i Anibong, Tacloban. Foto: Noel Celis/AFP/Scanpix Vis mer

Hjelpearbeiderne skal nå forsøke kartlegge hva de kan bidra med, men det er svært vanskelig å komme seg rundt på grunn av de ødelagte veiene.

- Det er ikke mulig å forstå hvor vanskelig folk har det her. Alt er ødelagt, sier Dahl.

Tirsdag er det ventet at et tropisk lavtrykk med store mengder regn kommer inn over Filippinene, noe som kan ytterligere forverre situasjonen for tyfonofrene. (©NTB)