Katastrofe og kontroll

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
  • Det er ikke lenger noen tvil om at norsk økonomi opplever et sterkt press. Særlig er veksten i lønninger og investeringer betydelig høyere enn myndighetene tidligere regnet med. Årets lønnsoppgjør blir ett av de aller beste i historien. Det følger etter flere oppgjør som også har gitt store økninger i reallønnen. Foreløpig er prisstigningen beskjeden, og vi kommer heller ikke til å oppleve samme inflasjon som i 80-åra. Det skyldes at vi nå ikke importerer noen prisstigning.
  • Men det er all grunn til å slå på en del bremser. Ikke minst er finansminister Gudmund Restad av den oppfatning. Det forslaget til revidert nasjonalbudsjett han la fram før helga, inneholdt imidlertid bare beskjedne tiltak for å kjøle ned temperaturen i norsk økonomi. Forslagene vil dessuten få hard medfart i Stortinget.
  • Det virker også som Restad selv ikke er fornøyd med det han har fått til i denne omgangen. Han snakker stadig om at det kan bli langt større innstramminger på statsbudsjettet til høsten. I et intervju her i avisa lørdag uttrykte han også stor bekymring for manglende kriseforståelse. «Folk forstår meg ikke før katastrofen er der,» sa han.
  • Det er sterke ord fra en finansminister. Hvis han virkelig mener at vi går mot en katastrofe, bør han si det i klartekst. Han er ansvarlig for at hans dystre spådommer ikke går i oppfyllelse. Da må hans forslag også være tilpasset den virkeligheten økonomien befinner seg i. Derfor må Restad nå rydde opp i sine begreper, og slutte med den dobbeltkommunikasjonen som preger ham. Hvis han mener at forslagene ikke er tilstrekkelige som kursjustering, men at norsk økonomi burde fått foreskrevet en langt beskere medisin, må han tale klart og tydelig, selv om det er ensbetydende med resignasjon. Men hvis han mener at balansen i økonomien gjenopprettes av revidert nasjonalbudsjett, må han slutte å skremme med en framtidig katastrofe. Folk har krav på å få vite hva som er finansministerens vurdering av situasjonen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer