Katastrofe-pedia

Katrina har skapt geniale nettløsninger for de som savner informasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Flere tusen private informasjonsnettsteder og blogger har dukket opp i kjølevannet av orkanen Katrina.

Men en skiller klart ut fra mengden, Scipionus.com, hvor engstelige pårørende og de rammede selv kan utveksle informasjon direkte på et interaktivt katastrofekart.

Bruker Google

Nettstedet, laget av Greg Stoll (23) og Jonathan Mendez (24), ble lansert onsdag. Mendez, som opprinnelig er fra New Orleans, lette desperat etter informasjon på nett og i andre medier for å finne ut om familiehjemmet fortsatt eksisterte etter orkanens herjinger.

Til slutt laget han sammen med kameraten sitt eget informasjonsnettsted, som ved hjelp av teknologien til Googles nye interaktive satelittfoto- og karttjeneste Google Earth gir de katastroferammede og pårørende selv muligheten til å feste informasjonsbobler direkte på kartet for å gi informasjon om stedet.

I løpet av få dager har det interaktive kartet fått en stor mengde oppføringer, markert som dråper på kartet.

«14057 Gulf Haven Rd. Eric & Judy Ostrum trygge. Noe tak- og hageskader» forteller en av de nyeste oppfølgingene på kartet. «Katastrofale ødeleggelser» konstanteres det et annet sted på kartet.

Zoom helt inn

HVA SKJER: Katastroferammede og pårørende kan selv feste informasjonsbobler nøyaktig på stedet det gjelder. Faksimile: Scipionus.com
HVA SKJER: Katastroferammede og pårørende kan selv feste informasjonsbobler nøyaktig på stedet det gjelder. Faksimile: Scipionus.com Vis mer

Brukerne kan selv legge inn meldinger og oppdateringer med noen tastetrykk, og plassere disse på sitt område på kartet. Du kan veksle mellom kart- eller satelittbildemodus, og forstørre kartet til et utsnitt på 1/100 for å kunne plassere meldingene direkte på gaten eller huset du søker informasjon om.

De som lurer på hvordan det har gått i et spesielt område, kan bare zoome in på kartet, og lese meldingene i det området.

- Kartløsningen var min venn Jonathans ide. Han gikk gjennom et femtitalls nettsider for å finne informasjon om ødeleggelsene, og skjønnte raskt at det ville være bedre å knytte alt til et kart, sier Greg Stoll til nettstedet Wired News.

Har hjulpet

Vennene har allerede fått flere tilbakemeldinger fra brukere om at de har hatt god bruk for den geniale kartløsningen.

- Jeg har fått mye tilbakemeldinger, og sett en rekke kommentarer på andre nettfora fra folk som har funnet god informasjon gjennom sidene våre. Det er veldig kult, og jeg håper myndighetene velger en slik løsning i fremtiden, sier Mendez.

- Men en ting vi ikke kan være sikre på, er at informasjonen folk legger inn er riktig. Vi har allerede fjernet meldinger som åpenbart er lagt inn av personer som bare våser med oss, sier Stoll.